Vējonis: Latvijā klimata pārmaiņu dēļ retāk varētu aizsalt jūra

Arī Latviju apdraud klimata pārmaiņas, kā dēļ retāk varētu aizsalt jūra, palielinot krasta eroziju un samazinot valsts teritoriju, pirms došanās uz Kopenhāgenā, Dānijā, notiekošo ikgadējo ANO Klimata pārmaiņu konferenci uzsver vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Klimata pārmaiņu dēļ Latvijā iespējami arī neraksturīgi karstuma viļņi, radot kaitējumu lauksaimniekiem un cilvēku veselībai. "Tāpat biežāk sastapsimies ar tādiem ekstremāliem dabas apstākļiem kā vētras un viesuļi, kas nodarīs zaudējumus valsts ekonomikai," sacīja ministrs.

Lai arī Vējonis atzīst, ka Latvijas negatīvā ietekme globālajās klimata pārmaiņās ir visai neliela, tomēr uzskata, ka iepriekš minēto apdraudējumu dēļ Latvijai ir jābūt solidārai ar pārējo pasauli un jāveic pasākumi globālās sasilšanas mazināšanai, aģentūru LETA informēja Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļā.

Ministrs globālajā sasilšanā saskata arī "milzīgu biznesa iespēju". "Tā ir iespēja ieguldīt zaļajās tehnoloģijās un citos zaļajos projektos. Latvija jau tagad aktīvi izmanto savas priekšrocības, lai citām valstīm pārdotu emisiju kvotas," skaidro Vējonis.

Jau ziņots, ka rīt uz Kopenhāgenu dodas gan Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), gan Vējonis.

ANO Klimata pārmaiņu konferences mērķis ir panākt vienošanos par pasaules klimata politiku pēc 2012.gada, kad beigsies Kioto protokolā noteiktais emisiju samazināšanas mērķu termiņš, kā arī par emisiju ierobežošanas pasākumiem un atbilstošu finansējuma sistēmu.