Sievietes krūts veselību mudina pārbaudīt laikus

Ar izstādi Sieviete. Krūtis. Veselība atklāta šāgada kampaņa Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!, ko organizē Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība Vita.

 Kampaņa uzrunā ikvienu sievieti, iedrošinot rūpēties par veselību, bet jo īpaši sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem, aicinot izmantot valsts apmaksāto krūts veselības pārbaudi, veicot mamogrāfiju.

Latvijā krūts vēzis ir visbiežākā onkoloģiskā slimība sievietēm, un diemžēl trešdaļa no diagnosticētajiem krūts vēža gadījumiem ir atklāti novēloti – jau 3. un 4. stadijā. Kopumā gada laikā krūts vēzi atklāj vairāk nekā 1000 sievietēm. «Mums nav profilaktiskas vakcīnas vai kādu citu specifisku mehānismu, kas spētu novērst šīs slimības attīstību, tāpēc ir svarīgi veikt regulāras pašpārbaudes, kā arī mamogrāfiju. Gados jaunākām sievietēm ieteicams reizi gadā veikt ultrasonogrāfijas izmeklējumu. Tikai šādi ir iespējams atklāt audzēju attīstības pirmsākumos un to efektīvāk ārstēt,» uzsver Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs Jānis Eglītis.

Lielbritānijā vairāk nekā 80 procenti sieviešu, atsaucoties uz Nacionālā veselības servisa aicinājumu, veic krūšu pārbaudi ar mamogrāfijas metodi. «Latvijā vēl ir nepieciešams ieguldīt daudz darba, lai panāktu šādu atsaucību. Pie mums ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli bez maksas veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi, taču tikai 34 procenti sieviešu šo iespēju izmanto,» situāciju raksturo dakteris J. Eglītis. Viņš arī piebilst, ka vislabāk izvēlēties tās medicīnas iestādes, kas ikdienā nodarbojas ar krūts vēža diagnostiku un tā ārstēšanu, jo kvalitatīvam izmeklējumam ir ļoti būtiska nozīme precīzas diagnozes noteikšanā.

Kampaņā Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! ir iesaistījies 21 reģionālais vēstnesis, kura uzdevums būs uzrunāt sievietes visā Latvijā un stāstīt par iespēju pārbaudīt savu krūts veselību. Savukārt tirdzniecības centrā Galerija Centrs līdz aprīļa beigām ir apskatāma izstāde – 18 mākslas darbu, kas ir 12 Latvijas mākslinieku veltījums sievietes skaistumam, spēkam un drosmei. Visus mākslas darbus varēs iegādāties mākslas darbu labdarības izsolē, ienākumi tiks veltīti onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības Dzīvības koks projektam – psihosociālās rehabilitācijas centra Spēka avots izveidei. Savukārt 25. maijā, kampaņas noslēgumā, Rīgā notiks krūts veselības draudzības gājiens.

***

UZZIŅAI

Ja uzaicinājuma vēstule uz krūts vēža skrīningu

NAV SAŅEMTA

Uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta sievietei, kurai gada laikā līdz uzaicinājuma vēstules sagatavošanai ir veikts mamogrāfijas izmeklējums

Ja sieviete jau ir slimojusi ar vēzi

Ja faktiskā un deklarētā adrese nesakrīt, painteresējies, vai vēstule ir atnākusi uz deklarēto dzīvesvietas adresi

Zvani 80001234 (darbdienās no 8.30 līdz 17.00) vai raksti nvd@nvd.gov.lv un jautā, vai vēstule ir nosūtīta uz tavas deklarētās dzīvesvietas adresi

Ja uzaicinājuma vēstule SABOJĀTA vai PAZUDUSI

Ir iespējams izgatavot kopiju

Jāzvana 80001234 vai jāraksta nvd@nvd.gov.lv, vai jāsazinās ar savu ģimenes ārstu

Avots: Kampaņa Pārbaudies, lai dzīvotu!

Svarīgākais