Valdība līdz maija sākumam izšķiršoties par turpmāko rīcību LG akciju jautājumā

© F64

Latvijas valdība līdz maija sākumam varētu izšķirties par turpmāko rīcību, energokompāniju "Latvijas gāze" (LG) pametot tās lielākajam akcionāram Vācijas uzņēmumam "EO.N Ruhrgas", TV3 raidījumam "Nekā personīga" pieļāvis ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Kā ziņots, "EO.N Ruhrgas" ir nolēmis pamest Latvijas tirgu, tāpēc Ekonomikas ministrija (EM) vērtē, vai valstij jāmeklē miljoni un akcijas jāatpērk, vai jāļauj, lai par kontrolpaketes turētāju tautsaimniecībai nozīmīgajā uzņēmumā iegūst Krievijas "Gazprom". Pašlaik "Gazprom" pieder 34% LG, 16% uzņēmuma pieder Jura Savicka pārvaldītajai "Itera Latvija", 2,77% - mazajiem akcionāriem, bet "EO.N Ruhrgas" - 47,23%.

Pirms nedēļas Rīgā notika LG padomes sēde, kurā "EO.N Ruhrgas" pārstāvji paziņojuši, ka viņi aiziet no Latvijas tirgus. "EO.N Ruhrgas" pārstāvis LG padomē Ahims Zauls no jebkādiem komentāriem atteicies.

Savukārt "Gazprom" pārstāvniecības Latvijā vadītājs Jevgenijs Roldugins apgalvojis, ka viņa rīcībā neesot nekādas informācijas par Vācijas uzņēmuma plāniem. "Man pagaidām nav tādas informācijas - vai domā "EO.N" aiziet un kur viņi vispār domā aiziet. Mums šādas oficiālas informācijas nav. Ja kāds kaut ko runā, tas nenozīmē, ka tā tas patiešām ir un man tas būtu jākomentē. Nekas kardināls nenotiks. Turpināsim strādāt saskaņā ar visiem plāniem, kuri ir apstiprināti un vadoties no tiem normatīvajiem aktiem, kas uz šodienu pastāv. Viss strādā normālā režīmā."

Dombrovskis gan atzīst, ka Latvijas valstij ir zināms, ka "EO.N Ruhrgas" plāno aiziet no Latvijas tirgus un Baltijas valstu tirgiem. "Šobrīd mēs vērtējam visas opcijas. Tai skaitā iespēju arī Latvijas valstij nopirkt "EO.N" akcijas. Bet pagaidām es nevaru paziņot ne par kādu konkrētu lēmumu tāpēc, ka par to jālemj Ministru kabinetā," teicis ministrs.

Vaicāts, kas Latvijas valstij ir izdevīgāk - ja šīs akcijas nonāk "Gazprom" rīcībā, vai ja šīs akcijas nopērk valsts, ministrs atzinis, ka valsts nevēlētos, lai minētās LG akcijas nonāk "Gazprom" īpašumā vai "kāda cita, teiksim, ne visai zināma pircēja rokās". "Mēs ļoti nopietni vērtēsim un vērtējam to iespēju, ka Latvijas valsts varētu iegādāties tās akcijas," piebildis ministrs.

LG akciju nominālvērtība ir 1,42 eiro, tomēr uzņēmums strādā ar ievērojamu peļņu, kas nozīmē, ka "EO.N" piederošo LG akciju cena ir krietni augstāka par to nominālvērtību. Tiesības atpirkt "EO.N" akcijas vispirms ir pārējiem LG īpašniekiem un tikai pēc tam pirkt akcijas varētu pieteikties arī valsts.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais