Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Talku laiks Latvijā ir klāt

Aprīlī sācies tradicionālais Spodrības mēnesis, bet Lielā talka šogad notiks 26. aprīlī. Portālā www.talkas.lv iedzīvotājiem ir iespēja gan pieteikt savu talkošanas vietu, gan arī atzīmēt kartē piesārņotās vietas.

 Piemēram, Rīgā līdz 3. aprīļa rītam bija uzrādītas 198 piesārņotas vietas, Jelgavā un Cēsīs – pa 15, Daugavpilī – 14 vietu. Karti joprojām iespējams regulāri papildināt ar jauniem piesārņojuma punktiem.

Par Spodrības mēneša uzsākšanu skaļāk vai klusāk paziņojušas arī pašvaldības. Jūrmalā Spodrības mēnesis ilgs no 7. aprīļa līdz 9. maijam, un tā laikā pilsētas iedzīvotāji un nekustamā īpašuma īpašnieki tiek aicināti sakopt savu apkārtni. Jūrmalas pilsētas dome Spodrības mēneša laikā iedzīvotājiem nodrošinās lielgabarīta sadzīves atkritumu izvešanu bez maksas. Tiesa, būs nepieciešams iepriekš saskaņot izvešanas laiku. Lielgabarīta atkritumu izvešanu var pieteikt Jūrmalas pilsētas domes Pilsētsaimniecības un labiekārtošanas nodaļā no 7. līdz 17. aprīlim, piezvanot pa tālruni 67093877, 67093855, 67093985, 67093814. Par būvgružu, sadzīves atkritumu un pērno lapu izvešanu no savas teritorijas īpašniekiem jārūpējas pašiem.

Spodrības mēnesis un Meža dienas jau sākušās Rīgā un turpināsies līdz 30. aprīlim. Šajā laikā galvaspilsētas iedzīvotāji tiek aicināti sakopt savus īpašumus un tuvāko apkaimi, to darīs arī pašvaldības iestādes. Pilsētas izpilddirekcijām ir uzdevums pavasara sakopšanas darbos iesaistīt iedzīvotājus, kā arī nodrošināt visu veidu teritoriju, apstādījumu un pievadceļu sakopšanu. Savukārt uzņēmumam Rīgas meži uzdots organizēt

atkritumu savākšanu un izvešanu no mežiem un apstādījumiem.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments nodrošinās atkritumu pieņemšanu, tajā skaitā arī no Lielās talkas, pilsētas atkritumu poligonā Getliņi par pazeminātu maksu no pašvaldības kapitālsabiedrībām un budžeta iestādēm.

Der zināt, ka visu aprīli Rīgas Pašvaldības policija sadarbībā ar Rīgas domes Administratīvās inspekcijas darbiniekiem veiks pastiprinātus reidus, lai apsekotu nesakoptās ēkas un teritorijas. Iedzīvotāji var informēt pašvaldību par nekoptām teritorijām pa tālruņiem: Rīgas domes bezmaksas informatīvais tālrunis 80000800; Ziemeļu izpilddirekcija – 67026611 (Vidzemes priekšpilsēta un Ziemeļu rajons); Austrumu izpilddirekcija – 67013500 (Latgales priekšpilsēta un Centra rajons);

Pārdaugavas izpilddirekcija – 67012319 (Zemgales priekšpilsēta un Kurzemes rajons).

Liepājas domē informē, ka līdz 15. aprīlim iedzīvotāji var iesniegt savus projektus mikrorajonu pagalmu labiekārtošanai, izmantojot pašvaldības līdzfinansējumu. Projekti jāiesniedz Liepājas pilsētas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā (Rožu ielā 6). Jautājumu un konsultāciju gadījumā rakstīt uz epastu aivars.kanka@dome.liepaja.lv vai zvanīt pa tālruni 63404717. Konsultācijas var saņemt arī Liepājas domē, 151. telpā. Pagalmu labiekārtošanas programmai patlaban šā gada pašvaldības budžetā paredzēti 181 416 eiro.

***

UZMANĪBU!

Jūrmalā un citviet Spodrības mēneša laikā sava īpašuma teritorijā atļauts dedzināt arī krūmu un koku zarus. Ieteicams pirms tam pabrīdināt kaimiņus, lai viņi neizsauc policiju un ugunsdzēsējus, ieraugot dūmus un liesmas. Jāizvērtē arī, ko dedzināt – ja zarus un lapas, tad ne vairāk, kur nu vēl plastmasas maisiņus, pudeles vai tamlīdzīgus draņķus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izplatījis aicinājumu būt uzmanīgiem, atpūšoties dabā, un nededzināt pērno zāli. Kūlas dedzināšana ir aizliegta!

Grils jānovieto drošā attālumā no ēkas, uz stabilas virsmas. Jāizmanto tie degšķidrumi, kas ir paredzēti tieši grila iekurināšanai. Ar degšķidrumu jāaplej kurināmais un jāpagaida, kamēr tas sasūksies, un tad uzmanīgi jāaizdedzina. Nedrīkst pieliet degšķidrumu jau degošam grilam un nedrīkst aizdedzināt ugunskurus un grilus ar viegli uzliesmojošiem šķidrumiem, piemēram, benzīnu, acetonu utt.

Pirms iekurt ugunskuru, jāpārliecinās, vai pašvaldības saistošie noteikumi atļauj kurt ugunskuru.

Ja notikusi nelaime un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, jāzvana uz 112.