Pansionātu darbinieku algas varētu samazināt par septiņiem procentiem

Lai iekļautos likuma Par valsts budžetu 2010. gadam valsts sociālās aprūpes centru darbinieku atlīdzības fondā, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) ar nozares arodbiedrību pārstāvjiem vienojās par mēnešalgas likmes samazinājumu sociālajā jomā strādājošiem darbiniekiem vidēji par 7 procentiem.

Saskaņā ar pieņemto likumu atlīdzības fonda samazinājums vidēji labklājības nozarē 2010. gadā, salīdzinot ar 2009. gadu, plānots 20,22% apmērā. Lai gan atlīdzības fondu izdevumu samazinājums skar visas nozares institūcijas, valsts sociālās aprūpes centru darbinieku atlīdzības samazinājums kopš valsts budžeta fiskālās konsolidācijas pasākumu uzsākšanas ir zemākais labklājības nozarē. „Šādā situācijā ceru uz sociālo darbinieku pārstāvju izpratni, un aicinu atbalstīt mūsu vēlmi arī turpmāk saglabāt darba vietas pēc iespējas vairāk nozares darbiniekiem,” norāda U. Augulis.

2010. gadā aprūpētāju mēnešalgas zemākā likme varētu tikt samazināta par 5%, un nedrīkstētu būt zemāka par 190 latiem, sociālo aprūpētāju, sociālo rehabilitētāju mēnešalgas likme nedrīkstēs būt zemāka par 210 latiem, sociālo darbinieku mēnešalgas zemākā likme – 270 lati. Savukārt sociālās sfēras ārstniecības personāla mēnešalgu zemākā likme, ievērojot 7% samazinājumu, svārstīsies no 220 latiem masieriem, fizioterapeitu un ergoterapeitu asistentiem un līdz 370 latiem ārstiem.

Plānots, ka piektdien, 18. decembrī, varētu tikt parakstīta vienošanās par izmaiņām un papildinājumiem pie Ģenerālvienošanās starp Labklājības ministriju un arodbiedrībām.

Labklājības ministrija uzsver: lai nodrošinātu administratīvo izdevumu ekonomiju, no 2010. gada 1. janvāra 33 ministrijas pakļautībā esošie sociālās aprūpes centri tiek reorganizēti, tos apvienojot un izveidojot valsts pārvaldes iestādes - sociālās aprūpes centrus: Kurzeme, Latgale,

Rīga, Vidzeme un Zemgale. Reorganizācijas rezultātā tiks optimizēts valsts resursu izlietojums, samazinot administratīvo aparātu un centralizējot administratīvās funkcijas, kā, piemēram, grāmatvedības, finanšu plānošanas, iepirkumu, personāla resursu un darba aizsardzības funkcijas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.