UNESCO LNK apkopos Baltijas ceļa stāstus

© F64

Atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadadienu, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) sadarbībā ar partneriem Baltijas valstīs īstenos projektu "Baltijas ceļa stāsti", kura laikā apkopos atmiņas stāstus par Baltijas ceļu.

"Baltijas ceļš ir nozīmīgs kolektīvās atmiņas veidotājs, kas atmiņās un sajūtās par notikumiem Baltijas valstīs pirms 25 gadiem vieno vairāk nekā miljons cilvēkus. Šo vēstures notikumu iezīmē ne vien personīgās tā dalībnieku atmiņas, bet arī jauniešu stāsti, piemēram, par vecvecākiem, kuri ar savu roku siltumu un ticību par brīvu un neatkarīgu valsti saviem mazbērniem stiprināja kopīgo baltiešu brīvības simbola ķēdi," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāres pienākumu izpildītāja Baiba Moļnika.

Atmiņu stāsti, kuru veidošanā iesaistīs sabiedrību, būs pieejami gan interneta platformā "www.thebalticway.eu", gan muzeju kolekcijās, lai tos varētu iepazīt plašs iedzīvotāju loks. Tāpat notiks dažādi informatīvi un starptautiski semināri, kā arī izglītojošas Baltijas ceļa gadadienai veltītas tikšanās.

Projekta "Baltijas ceļa stāsti" atklāšana notiks Baltijas ceļam veltītajā konferencē trešdien, 2.aprīlī, Ārlietu ministrijas preses konferenču zālē.

Konference tiek organizēta sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu. Tajā aicināti piedalīties pārstāvji no Latvijas atmiņas institūcijām, izglītības iestādēm, bibliotēkām un citām iestādēm, kas darbojas ar vietējās sabiedrības iesaisti vērtību apzināšanā, izcelšanā un aktualizēšanā. Konferencē piedalīsies eksperts no Vācijas, kurš dalīsies pieredzē par to, kā plašākai sabiedrībai veiksmīgi komunicēt vēstījumu, ko ietver dažādas vēstures liecības. Par savu darbu ar Baltijas ceļa liecībām stāstīs viesi no Lietuvas un Igaunijas, un ar saviem atmiņu stāstiem dalīsies Baltijas ceļa organizatori Latvijā.

Projekts ilgs līdz šī gada beigām, un tā gaitā notiks dažādi informatīvi un starptautiski semināri, kā arī izglītojošas Baltijas ceļa gadadienai veltītas tikšanās.

Šogad aprit 25 gadi kopš 1989. gada 23. augustā organizētā Baltijas ceļa - unikālas un mierīgas masu demonstrācijas, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 km garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

Baltijas ceļa dokumentāro mantojumu veido vērtīgs dokumentu arhīvs. Nozīmīgākos dokumentus, kas tika apkopoti Baltijas valstu kopīgā nominācijā, 2009. gada 30. jūlijā iekļāva UNESCO starptautiskajā reģistrā "Pasaules atmiņa".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais