LNT būs bezmaksas, TV3 – nogaida

Līdz ar pāreju no pašreizējās analogās apraides uz ciparu formātu komerctelevīzijām šodien jāpaziņo Nacionālajai radio un televīzijas padomei (NRTP), kad tās būs gatavas pāriet uz jauno apraidi un vai skatītājiem nebūs jāmaksā par šo televīzijas kanālu skatīšanos.

Sabiedriskā televīzija un LNT jau paziņojušas, ka būs pieejamas bezmaksas paketē, savukārt TV3 ar lēmumu pāriet uz ciparu formāta apraidi pagaidām vilcinās.

"Ņemot vērā, ka Latvijā ir sākta pāreja no analogās uz ciparu TV apraidi, arī LNT bija jāpieņem šis lēmums par tālāko biznesa modeli. Cienot savu skatītāju, mēs izvēlējāmies palikt par bezmaksas kanālu," norāda telekompānijas LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis.

To, ka LNT devusi pozitīvu atbildi saistībā ar pāreju uz ciparu formāta apraidi, atzinīgi novērtē jaunā formāta ieviesējs Lattelecom. "Mums ir prieks, ka LNT izšķīrās par šādu soli un šajā ekonomiski saspringtajā laikā arī turpmāk saviem skatītājiem visā Latvijā nodrošinās iespēju bez maksas skatīties iemīļotos raidījumus," gandarīta ir uzņēmuma komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Savukārt TV3 lēmumu par tās iekļaušanu ciparu formāta apraidē nav pieņēmusi. "2010. gadā televīzijas kanāls TV3 vēl paliks visiem pierastajā un pieejamajā analogajā formātā un nepāries uz ciparu televīzijas virszemes apraidi. Kā zināms, ES direktīvas iesaka pāriet uz ciparu virszemes televīzijas apraidi līdz 2011. gada beigām," skaidro SIA TV3 Latvia direktore Baiba Zūzena.

Lēmums par analogā signāla atslēgšanas termiņu un konkrētu kanālu pāreju tikai uz ciparu apraidi jāpieņem NRTP, taču NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece Neatkarīgajai apstiprina, ka "lēmumu NRTP pieņems kopā ar Satiksmes ministriju". Jau šodien par to diskutēs, taču konkrēts datums, kad lēmums tiks pieņemts, pagaidām netiek nosaukts.

Jau ziņots, ka tās mājsaimniecības, kas pašlaik skatās analogo TV, būs jāaprīko ar ciparu televīzijas uztvērējiem, lai arī turpmāk skatītos bezmaksas kanālus. Dekoderu iegādi aicina neatlikt uz pēdējo brīdi, jo analogo apraidi, visticamāk, atslēgs ātrāk, nekā iepriekš plānots. Kā reālākais variants tiek minēts 1. marts Rīgā un vasaras sākums visā Latvijā.

Svarīgākais