Latvijas Banka veltīs kolekcijas monētu ugunsdzēsības 150 gadu jubilejai

© F64

Nākamgad Latvijas Banka vienu no kolekcijas monētām veltīs ugunsdzēsības 150 gadu jubilejai.

Ugunsdzēsības 150 gadu jubileja tiks svinēta 2015.gada maijā un līdz tam laikam iecerēts monētu laist klajā, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā. Kopumā nākamgad Latvijas Banka plāno laist klajā piecas līdz septiņas kolekcijas monētas.

Lai meklētu piemērotāko ugunsdzēsības 150 gadu jubilejai veltītās monētas māksliniecisko risinājumu, izsludināts slēgts konkurss, kurā uzaicināti piedalīties vairāki Latvijas mākslinieki. Izvēlēties uzvarētāju iecerēts līdz šā gada maijam.

Līgums par Latvijas ugunsdzēsības 150 gadu jubilejai veltītas kolekcijas monētas dizaina izstrādi noslēgts ar māksliniekiem Aigaru Bikši, Juri Dimiteru, Frančesku Kirki, Krišu Salmani un Henrihu Vorkalu. Katram dalībniekam paredzēta autoratlīdzība 850 eiro apmērā par monētas aversa un reversa grafiskā risinājuma priekšlikumu izstrādi, savukārt ar uzvarētāju tiks slēgts līgums par monētas aversa un reversa grafiskā risinājuma pilnīgu izstrādi un sagatavošanu formas veidošanai, paredzot autoratlīdzību 1850 eiro, teikts Iepirkumu uzraudzības birojā publicētajā paziņojumā.

Kā ziņots, šogad Latvijas Banka plāno sešas eiro kolekcijas monētas. Tās tiks veltītas Vecajam Stenderam 300 gadu jubilejā, Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai", Kurzemes barokam, kā arī Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai. Taps arī netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monēta. Šogad tā būs veltīta latviešu tautas tradīcijām - četrām gadskārtām un tajās veicamajiem darbiem un svinamajiem svētkiem. Pirmā kolekcijas monēta, kas veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, tika izlaista marta sākumā. Iedzīvotāju interese par pirmo Latvijas eiro kolekcijas monētu bija liela, un Latvijas Bankas kasēs tā tika izpirkta pirmajā pārdošanas dienā.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu specifikācijas - krāsa, diametrs, svars, materiāls - būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.

Latvijā

Kādēļ valsts pārvaldē nav vēlams attālinātais darbs; kā Valsts kancelejas direktors plāno organizēt kandidātu atlasi augstajiem amatiem; vai garā, sarežģītā kandidātu atlases procedūra nav piesegs, lai izvairītos no atbildības; par nejēdzīgo aizraušanos ar dokumentu slepenošanu un valsts pārvaldes spēju un nespēju komunicēt ar sabiedrību – intervijas turpinājums ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais