Finansists: Degvielai Latvijā vajadzētu maksāt lētāk

Vāja pieprasījuma dēļ pasaulē kritusies naftas cena, taču degvielas cenas Latvijā nesamazinās. "Parex Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis uzskata, ka degvielai vajadzētu maksāt par trīs līdz pieciem santīmiem lētāk nekā patlaban.

"Naftas cenas pasaulē nedēļas laikā nokritušās par 8% līdz 10%. Ja ņemam vērā ASV dolāra kursa svārstības un pārrēķinām eiro, tad kritums sanāk ap 6%," laikrakstam "Dienai" sacīja Vaikulis. "No degvielas mazumtirdzniecības cenas izriet, ka adekvāta 95.markas benzīna cena šobrīd būtu 67 santīmi par litru jeb par trīs līdz pieciem santīmiem lētāk nekā patlaban."

Vaikulis pieļauj, ka tuvākajos mēnešos naftas cena varētu vēl samazināties, jo piedāvājums krietni pārsniedz pieprasījumu. Turklāt notikumi arābu valstīs liecina, ka tām vajag naudu un naftas ieguvēji nevar atļauties samazināt ražošanas apjomus, lai uzsistu cenu.

Tomēr Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Uldis Sakne neprognozē īpaši lētāku degvielu Latvijā.

"Cena jau pirms kāda laika nokritās, un vispārēja tendence tai samazināties nav gaidāma. Atliek gaidīt svētku atlaides," laikrakstam sacīja Sakne.

Viņš uzsver, ka teorētiskajos aprēķinos par degvielas cenu nav iekļauta zaudējumu kompensēšana. Viņš atgādina, ka naftas cenu svārstību dēļ daudzi tirgotāji strādājuši ar mīnusiem, tādēļ zaudētā nauda jāatpelna. Turklāt otrdien naftas cenas atkal mazliet pieaugušas, tādēļ gatavās degvielas vairumtirdzniecības cena izlīdzināsies.

Nākamnedēļ naftas ieguvējvalstu apvienības OPEC apspriedē netiek gaidīta ražošanas apjomu samazināšana, jo dalībvalstis apmierina cena 70 līdz 80 ASV dolāru robežās, ziņo aģentūra Bloomberg. Pieredze rāda, ka pat kvotu samazināšana "uz papīra" būtiski neiespaido cenu, jo vairākas dalībvalstis pēdējos mēnešos vienošanos ignorējušas, lai pārdotu vairāk un nopelnītu papildu līdzekļus pēc naudas "brēcošajam" valsts budžetam.

"Protams, ir viegli pieturēties pie ražošanas ierobežojumiem, ja naftai nav pircēju, bet tas vairs nav tik vienkārši, ja izdodas atrast kādu pircēju," aģentūrai AP skaidro brokeru firmas "PFGBest" analītiķis Fils Flins norādot, ka naftas ražotājiem šajā laikā nemaz nenākas viegli mākslīgi uzturēt augstu cenu.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.