Beidzot sāks atjaunošanas darbus nolaistajā Grīziņkalna parkā un apkaimē

© f64

Augusta nogalē Grīziņkalnā sāksies plaši atjaunošanas darbi, lai novecojušo parku atkal padarītu par patīkamu pulcēšanās un laika pavadīšanas vietu rīdziniekiem, vienlaikus rekonstruējot vairākas ielas apkaimē un nodrošinot Rīgas Pašvaldības policijas lielāku klātbūtni.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta projektu vadītājs Armands Rabovičs, atjaunojot Grīziņkalna parku, tiks saglabāts un atjaunots tā vēsturiskais plānojums, kā arī paplašinātas dažādas atpūtas iespējas gan bērniem, gan pieaugušajiem, gan senioriem.

Parka daļā gar Pērnavas ielu tiks atjaunots plašs bradājamais baseins, kurš tiks veidots divos līmeņos - seklākajā daļā tā dziļums būs apmēram 10 centimetri, bet dziļākajā sektorā - aptuveno 35 centimetri. Pabeidzot parka rekonstrukciju, uz atbalsta sienas savā vēsturiskajā vietā atgriezīsies arī Lutauša skulptūra, kas ir nozīmīgs parka elements. Lutausis patlaban atrodas Rīgas Pieminekļu aģentūrā, kur tiek veikta skulptūras atjaunošana.

Rekonstrukcijas gaitā ievērojami tiks paplašināts pašreizējais bērnu laukums, kurš tiks izveidots divos līmeņos. Izvietojot bērnu rotaļām domātus elementus augstākajā terasē, uz nogāzes, kas ved lejup uz pašreizējo laukumu, tiks izveidoti slidkalniņi, kurus bērni varēs izmantot gan vasarā, gan ziemā. Drošības nolūkos ap bērnu laukumu būs žogs.

Parka augšējās terases laukumā plānots izveidot mobilu estrādi dažādu pasākumu rīkošanai, savukārt parka pusē tuvāk dzelzceļam iecerēts izveidot norobežotu suņu pastaigas laukumu ar dažādiem elementiem suņu dresēšanai un trenēšanai, kā arī vingrošanas laukumu.

Atjaunojot celiņus visā parka teritorijā, tiks padomāts arī par neredzīgajiem - uz taciņām tiks izveidoti elementi, kas palīdzēs neredzīgiem cilvēkiem pārvietoties pa parku. Savukārt pēc invalīdu biedrības "Aspazija" ierosinājuma Grīziņkalna parkā tiks izveidotas arī četras nūjošanas trases ar dažādām grūtības pakāpēm.

Tā kā parka daļa, kurā savas aktivitātes izvērsusi biedrība "Ghetto Games" neietilpst parka vēsturiskajā teritorijā, tā projekta gaitā pagaidām lielas izmaiņas nepiedzīvos, tomēr Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) norādīja, ka par pašvaldības līdzekļiem vismaz no divām pusēm ap "Ghetto Games" laukumu tiks izbūvēts jauns žogs un pašvaldība vērtēs arī turpmākās attīstības iespējas. "Projekts ir ļoti labs un būtu svarīgi, lai tas vizuāli, idejiski un gaumīgi iekļautos vienā kopējā risinājumā," uzskata Rīgas mērs.

Domājot par pārējās apkaimes attīstību, parka apkārtnē tiks veikta četru ielu rekonstrukcija - Lienes ielas posmā no Avotu līdz Krāsotāju ielai, Pļavas ielas posmā no Matīsa līdz Lienes ielai, Zaķu ielas posmā no Pļavas līdz Valmieras ielai un Sparģeļu ielas posmā no Pļavas ielas līdz Valmieras ielai tiks veikta ielas seguma bruģēšana, apmaļu uzlikšana, apakšzemes inženierkomunikāciju nomaiņa, zāliena veidošana, apgaismojuma atjaunošana un ceļa zīmju uzstādīšana.

Deviņās apkaimes ielās tiks atjaunots apgaismojums - Terēzes, Alauksta, Laboratorijas, Vārnu, Lauku, Zvaigžņu, Jāņa Asara, Krāsotāju ielā un Jaunielā tiks veikta kabeļu, trošu, gaismas ķermeņu demontāža, jaunu komunikāciju un apgaismes objektu uzstādīšana, koku zarošana, ietvju un zaļās zonas atjaunošana.

Lai uzlabotu drošību Grīziņkalna apkaimē, uz ielām tiks uzstādītas videonovērošanas kameras, kas būs pieslēgtas pie Rīgas Pašvaldības policijas centrālās novērošanas sistēmas, kā arī tiks ieviesta pilna apjoma patrulēšana, pastāstīja Ušakovs. Rīgas mērs pauda cerību, ka Grīziņkalna parka rekonstrukcija reizē ar Rīgas Krievu vidusskolas renovāciju nodrošinās izrāvienu šai apkaimei.

Kā ziņots, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments šā gada februārī noslēdza līgumu ar iepirkuma konkursā uzvarējušo uzņēmumu SIA "Tilts" par Grīziņkalna parka un Ziedoņdārza rekonstrukciju.

Kopējās projekta - Grīziņkalna parka, Ziedoņdārza un Miera dārza - atjaunošanas izmaksas tiek plānotas 9,4 miljonu eiro apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Pašvaldība piesaistījusi Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus 85% jeb 6,4 miljonu eiro apjomā no kopējām izmaksām.

Grīziņkalna parka tehniskā projekta izstrādi un būvdarbus plānots veikt par 2,7 miljoniem eiro bez PVN, bet Ziedoņdārzā - par 1,87 miljoniem eiro bez PVN. Miera dārza atjaunošanas projekta iepirkuma procedūra vēl nav noslēgusies. No kopējā projekta finansējuma daļu paredzēts izlietot arī parku labiekārtošanai, četru ielu rekonstrukcijai un deviņu ielu apgaismojuma rekonstrukcijai.