Pieklususi Krievijas militāro lidaparātu tuvošanās Latvijas robežām

Krievijas militārie lidaparāti pēdējo nedēļu laikā pie Latvijas robežām nav konstatēti, aģentūrai LETA pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Pēdējo reizi NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatēja divus Krievijas armijas iznīcinātājus "Su-24" 4.martā.

Ministrs LETA apliecināja, ka Krievijas militārie lidaparāti kopš tā laika pie Latvijas robežām nav fiksēti. Ministrs gan atturas minēt iespējamos iemeslus, taču viņš domā, ka 3.martā Krievijā beidzās vairākas militārās mācības un attiecīgi vienības devušās uz savām militārajām bāzēm. "Es domāju, ka tas ir sasaistīts ar šo faktu," uzsvēra ministrs.

Vējonis arī vēlreiz apliecināja, ka precīza informācija par iznīcinātāju skaitu, kas turpmāk kontrolēs Baltijas valstu gaisa telpu, būs zināma tikai maijā, kad no ASV misiju pārņems Polija. ASV nodrošina patrulēšanu līdz 1.maijam un tad misiju pārņems Polija, turklāt arī Lielbritānija un Francija apsolījusi savus iznīcinātājus. "Šobrīd nav bijušas diskusijas par to, cik ilgi amerikāņi būs iedevuši papildu iznīcinātājus, bet par tālāko būs attiecīgs viņu lēmums," norādīja ministrs.

Jau ziņots, ka Ukrainas krīzes laikā NATO patruļlidmašīnas februārī virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem vairākas reizes konstatējušas Krievijas armijas lidmašīnas. Konstatēta gan transportlidmašīna "An-12", iznīcinātāji "Su-24" un "Su-27", kā arī radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīnas "Il-20".

Latvijas Aizsardzības ministrija jau februāra beigās paziņoja, ka Krievijas bruņoto spēku lidojumi pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas ir konstatēti pietiekami regulāri un to aktivitāte ir augusi pēdējo piecu gadu laikā.

NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm kopš 3.janvāra patrulē ASV patruļlidmašīnas. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, marta sākumā Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē ieradās seši ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C "Eagle", pievienojoties četriem tā paša tipa iznīcinātājiem.

Lai palielinātu NATO militāro klātbūtni, arī Lielbritānija nolēmusi aprīlī nosūtīt papildu iznīcinātāju "Typhoon" Baltijas gaisa telpas patrulēšanai. Arī Francija nolēmusi nosūtīt četrus iznīcinātājus patruļām NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm un Polijas.

Latvijā

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir iepazīstinājusi ar plānotajām izmaiņām pedagogu atalgojuma finansēšanas sistēmā, ieviešot jauno modeli "Programma skolā". Jauno modeli paredzēts ieviest no 2025. gada 1. septembra, un tā mērķis ir nodrošināt taisnīgāku pedagogu atalgojumu un uzlabot izglītības kvalitāti visā Latvijā, neatkarīgi no reģionālajām demogrāfijas atšķirībām. Pret jauno modeli iebildušas pašvaldības.