Vējonis: Latvijas pārstāvjiem NATO dalībvalstu amatpersonām jātaisnojas, par aizsardzības budžetu

Gan Valsts prezidentam, gan aizsardzības ministram, gan citiem Latvijas pārstāvjiem sarunās ar NATO valstu amatpersonām ir jātaisnojas par to, ka aizsardzībai neesam atvēlējuši 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Viņš norādīja, ka jautājums par 2% atvēlēšanu aizsardzībai bija arī Bērziņa tikšanās ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu dienaskārtībā, kā arī tika skarts Latvijas prezidenta telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Latvija partneriem skaidro par saviem plāniem minēto finansējuma līmeni sasniegt līdz 2020.gadam, taču pašlaik neesam to reāli apliecinājuši kā izdarītu darbu, norādīja aizsardzības ministrs. Politiķis pauda, ka aicinās palielināt finansējumu aizsardzībai nākamajos gados.

Bērziņa un Vējoņa tikšanās laikā tika pārrunātas aktualitātes valsts aizsardzības jomā. Amatpersonas sprieda par budžeta finansējuma palielināšanu aizsardzības jomai un bruņoto spēku attīstītības plāniem. Valsts prezidents pauda atbalstu papildu finanšu līdzekļu novirzīšanai aizsardzības jomai, lai stiprinātu un attīstītu Nacionālos bruņotos spēkus un nodrošinātu Latvijas starptautisko saistību izpildi, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Tāpat sarunas laikā Valsts prezidents un aizsardzības ministrs pārrunāja gatavošanos rudenī Velsā gaidāmajam NATO samitam, saskaņojot Baltijas valstu un Polijas pozīcijas nozīmīgos reģiona drošības jautājumos, ko Bērziņš pārrunāja, tiekoties ar Baidenu aizvadītajā nedēļā Viļņā. Valsts prezidents aizsardzības ministram sniedza izvērstu informāciju par sarunu ar ASV viceprezidentu.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais