Valsts grib tiesāties ar mērniekiem par īpašumtiesību jautājumu nekārtošanu pie austrumu robežas

Iekšlietu ministrija (IeM) uzskata, ka nepieciešams uzsākt tiesvedību pret mērniecības kompānijām, kuras nav izpildījušas noslēgto līgumu saistības sakarā ar zemes īpašuma tiesību sakārtošanu pie Latvijas austrumu robežas, teikts kādā no šodien valdībā izskatītajiem dokumentiem par situāciju valsts austrumu robežas izbūves jomā.

2003.gada vasarā valdība uzdeva IeM apzināt visus zemes īpašumus, ar to īpašniekiem noslēgt priekšlīgumus par zemes atpirkšanu pierobežas ceļu izbūves vajadzībām, uzmērīt un atdalīt ceļa vajadzībām nepieciešamos zemes gabalus un tos reģistrēt uz valsts vārda IeM personā.

Uzdevumu izpildei 2004.gadā konkursa kārtībā tika noslēgti līgumi ar mērniecības kompānijām, kuras, parakstot līgumus, apņēmās veikt zemes īpašuma tiesību sakārtošanu līdz 2004.gada novembrim. Neskatoties uz vairākkārtējām līgumu izmaiņām, kas saistītas ar termiņa pagarināšanu, mērniecības kompānijas nav spējušas izpildīt ar līgumiem uzņemtās saistības un paredzētajā termiņā veikt līgumos noteiktos darba uzdevumus, konstatējuši atbildīgie IeM speciālisti.

Mērniecības kompānijas nav izpildījušas vairākus līgumos paredzētos darbus, piemēram, 110 zemes gabaliem nav iesniegts neviens dokuments, savukārt 12 zemes gabali, kas pieder VAS "Latvijas Valsts meži", ir uzmērīti, bet nav atdalīti un iekļauti Valsts zemes dienesta kadastra reģistrā.

Ievērojot minēto, lai izpildītu valdības iepriekš dotos uzdevumus, ir nepieciešams uzsākt tiesvedību pret atbildīgajām mērniecības kompānijām par līgumu izbeigšanu un priekšapmaksas un soda naudas piedziņu, uzskata atbildīgie IeM speciālisti. Tāpat nepieciešams papildu finanšu līdzekļu piešķiršanas gadījumā rīkot jaunu konkursu "Par pierobežas ceļa uzmērīšanu un īpašuma tiesību sakārtošanu valsts vajadzībām", lai pabeigtu pierobežas ceļu uzmērīšanu un atdalīto zemes gabalu iekļaušanu kadastra reģistrā.

Ņemot vērā lielo darba apjomu, kas nepieciešams zemes īpašumu pilnīgai sakārtošanai atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, valdība šodien nolēma pagarināt darbu izpildes termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais