LVRTC zaudēs Ls 1,6 miljonus, ja "TV3" vienīgā paliks analogajā apraidē

Ja "TV3" paliks vienīgā komerctelevīzija, kas raidīs analogajā tehnoloģijā 2010.gadā un maksās līdzšinējos apraides tarifus, "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) zaudēs 1,6 miljonus latu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina LVRTC sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Līne teica, ka "TV3", paliekot kā vienīgajam analogā tīkla lietotājam, būtu jāsedz visas tīkla lietošanas izmaksas sakarā ar Ministru kabineta noteikumiem, kuros teikts, ka "elektroniskā sakaru tīkla uzturēšanas izmaksas sedz attiecīgās raidorganizācijas, kuras savā darbībā izmanto televīzijas programmu zemes apraidi analogajā formātā".

Lai izvairītos no zaudējumiem, LVRTC, visticamāk, lauzīs līdzšinējo līgumu ar "TV3" un piedāvās jaunu līgumu, kurā prasīs zviedru "Modern Times Group" piederošajai raidorganizācijai segt visas analogā tīkla uzturēšanas izmaksas.

"Nozare.lv" otrdienas pievakarē neizdevās sazināties ar kādu "TV3" pārstāvi, lai noskaidrotu uzņēmuma viedokli par šādu iespējamo notikumu gaitu.

Šodien Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) paziņoja, ka "LNT" un "TV5" nākamgad pāries uz ciparu virszemes apraidi kā bezmaksas kanāli ("TV5" bez maksas tikai Rīgas apkaimē, pārējā valstī par maksu). Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls jau pirms kāda laika paziņoja, ka pāries tikai un vienīgi ciparu apraidē. Savukārt LTV ģenerāldirektors Edgars Kots nesen paziņoja, ka LTV 1.kanāls, kuru bija iecerēts kā pēdējo izslēgt no analogā tīkla, pilnībā uz ciparu pārraidi pāries 2010.gada 1.martā.

Kots šo soli skaidroja ar LTV budžeta apsvērumiem, jo ar Saeimas piešķirtajiem līdzekļiem nepietiktu, lai apmaksātu apraidi abās - ciparu un analogajās - tehnoloģijās un vienlaikus ražotu televīzijas saturu.

16.decembrī NRTP tiksies ar Satiksmes ministrijas, LVRTC un "Lattelecom" pārstāvjiem, lai apspriestu risinājumus un tiesiskos aspektus analogās apraides atslēgšanai.

Svarīgākais