IZM cer panākt lielāku valsts atbalstu sporta nozarei

© F64

Nepieciešams palielināt valsts atbalstu sporta nozarei, jo sports caurvij skolas gadus, iesakņojas tautā un ir pamats vesela cilvēka attīstībai, šodien apsveikumā Latvijas Olimpiskās komitejas Ģenerālās asamblejas gadskārtējā sesijā norādīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V).

Lai arī šogad valsts sporta budžetā paredzēts pēdējos gados lielākais valsts finansējums sporta nozarei, ministre atzīst, ka tas joprojām, atskaitot mērķfinansējumus infrastruktūrai, nesasniedz pirmskrīzes līmeni, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ministre norāda, ka darbs pie finansējuma pieprasījuma 2015.gada valsts budžetam patlaban ir sākuma stadijā, tomēr jau pašlaik identificētas vairākas pozīcijas, kurām finansējuma palielinājums sportā nepieciešams visvairāk.

Daudz lielāks atbalsts vajadzīgs augstas klases sasniegumu sporta, komandu sporta spēļu un sporta federāciju programmām un nepieciešams jau tūlīt sākt bāzes finansējuma palielināšanu sportam kopumā, uzskata ministre. Liela nozīme, viņasprāt, ir arī sporta treneru darba samaksas nodrošināšanai sporta skolās un sporta pedagogu darbam kopumā.

Tāpat jāpalielina Nacionālo sporta bāzu atbalsts, jāveido koncepcija valsts un pašvaldību nozīmes sporta bāzu rekonstrukcijai un renovācijai, paredzot valsts budžetā katru gadu konkrētu naudas summu šiem mērķiem, norāda ministre.

"Nenoliedzami, lai uzturētu līdzšinējo līmeni un attīstītos tālāk, valsts atbalstam sporta nozarei ir jāpalielinās. Turklāt sporta nozarei līdz šim nav bijuši pieejami Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, kas daudzām citām nozarēm mūsu valstī ļāva dzīvot un pat izdzīvot krīzes laikā," akcentē Druviete.

Ministre arī pateicas Latvijas Olimpiskajai komitejai par ieguldīto darbu sporta attīstībā, rūpēm par sportistiem un atbildību pret sabiedrības veselību un valstisko domāšanu.

"Sports mums māca būt daļai no komandas, kā arī kopīga darba nozīmi vienota mērķa sasniegšanai. Mēs caur sportu varam mācīties uzņemties atbildību un prasmi tikt galā ar neveiksmēm un zaudējumu. Tas māca spēju koncentrēties uzdevumam visu tam noteikto laiku, vājuma brīžu pārvarēšanu un savu robežu pārspēšanu," šodien apsveikumā Latvijas Olimpiskās komitejas biedriem norādīja ministre.

LOK ministres vārdā šodien sveica Druvietes biroja vadītāja Gunda Reire.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais