Normatīviem atbilstošu dzeramo ūdeni Latvijā saņem 81% iedzīvotāju

© F64

Normatīviem atbilstošu dzeramo ūdeni Latvijā saņem 81% iedzīvotāju, aģentūru LETA informēja Veselības inspekcijā (VI).

Inspekcijas uzraudzībā ir 1342 ūdens apgādes sistēmas, no tām 1082 publiskās. Kopš 2010.gada to iedzīvotāju īpatsvars, kuriem tiek piegādāts atbilstošas kvalitātes dzeramais ūdens, ir pieaudzis, liecina statistika. Ja Latvijā kopumā normatīviem atbilstošu dzeramo ūdeni saņem 81% iedzīvotāju, atsevišķos reģionos, piemēram, Kurzemē un Latgalē, šis rādītājs pārsniedz 95%.

Līdzīgi kā 2012.gadā, arī pērn biežākie dzeramā ūdens ķīmisko rādītāju pārsniegumi bijuši saistīti ar dzelzs un duļķainības rādītājiem - 57% gadījumu. Vienlaikus ir palielinājies mangāna koncentrācijas neatbilstību biežums.

Pērn uzlabojusies arī peldūdens kvalitāte. Inspekcija ar gandarījumu atzīmē, ka šobrīd 51 novērtētajā Latvijas oficiālajā peldvietā ir vismaz pietiekama ūdens kvalitāte.

Kopš 2012.gada par 15% pieaudzis to peldvietu skaits, kurās ūdens kvalitāte atbilst pašiem stingrākajiem kritērijiem - izcilas kvalitātes peldvietu ūdenim. Pērn peldsezonā izcila kvalitāte bijusi 30 peldvietās.

Savukārt to peldvietu skaits, kurās ir laba ilglaicīgā ūdens kvalitāte, sasniedz desmit, bet piecas peldvietas ir ar pietiekamu ūdens kvalitāti. 2012. un 2013.gadā nevienai peldvietai ūdens kvalitāte nebija novērtēta kā zema.

"Ūdens ir vide, kurā ir radusies dzīvība, un tā loma dzīvības procesu nodrošināšanā ir nenovērtējama," atgādina VI vides veselības speciālisti. Pieaugušam cilvēkam ūdens veido ap 75% no ķermeņa svara, bet jaundzimušajam šis rādītājs sasniedz pat 90%.

Diennaktī organisma fizioloģisko procesu nodrošināšanai pieaugušam cilvēkam nepieciešami divi līdz trīs litri ūdens, bet daudzkārt lielāks ūdens daudzums nepieciešams kvalitatīvas dzīves vides un higiēnas prasību nodrošināšanai - līdz pat 200 litriem diennaktī.

Lai gan Latvija atrodas vairāku lielo upju lejtecēs, kā arī valstī ir bagātīgi pazemes ūdens krājumi, VI speciālisti pret ūdens resursu ilgtspējīgu izmantošanu aicina izturēties atbildīgi. "Pat ievērojamus ūdens resursus var piesārņot un padarīt izmantošanai nederīgus ar nepārdomātu saimniecisko darbību," viņi norāda.

Rīt, 22.martā, Latvijā ar dažādiem izzinošiem pasākumiem tiks atzīmēta Pasaules ūdens diena. Tradicionāli tā sāksies agrā rītā, plkst.6.15, kad Zaķusalā tiks sagaidīts saullēkts, aģentūru LETA informēja Latvijas Avotu biedrība.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais