Veikti grozījumi Publisko iepirkumu likumā

15.decembrī valdība Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavoto likumprojektu par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā (PIL).

Likumprojekts paredz papildināt PIL ar jaunu pantu, nosakot gadījumus, kuros Administratīvajā apgabaltiesā varēs pārsūdzēt pasūtītāja lēmumus vai rīcību, ja iepirkuma līgums vai vispārīgā vienošanās noslēgta prettiesiski, proti, nepiemērojot PIL noteiktās iepirkuma procedūras vai kārtību iepirkuma veikšanai. Šādos gadījumos tiesa lems par iepirkuma līguma vai vispārīgās vienošanās atzīšanu par spēkā neesošu no tās noslēgšanas brīža vai atcelšanu no tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža, izņēmuma gadījumos – par alternatīvajām sankcijām, kas ir iepirkuma līguma vai vispārīgās vienošanās termiņa saīsināšana. Šādas lietas tiesa izskatīs triju mēnešu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas. Zaudējumu atlīdzināšanu persona varēs prasīt, iesniedzot pieteikumu Administratīvajā apgabaltiesā.

Paredzēta jauna paziņojuma forma - brīvprātīgs paziņojums par iepirkuma rezultātiem, kura saturu noteiks MK noteikumi. Brīvprātīga paziņojuma par iepirkuma rezultātiem publicēšanas mērķis ir paredzēt iespēju ieinteresētajām personām apstrīdēt tāda iepirkuma veikšanas pamatotību, kas veikts, nepublicējot paziņojumu par līgumu. Tāpat arī pasargāt pasūtītāju tā kļūdas (piemēram, nepiemērojot atbilstošu iepirkuma procedūru) gadījumā no smagām sekām, kas saskaņā ar PIL izpaustos kā līguma atzīšana par spēkā neesošu vai atcelšana no tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Ar likumprojektu tiks būtiski mainīta arī kārtība iesniegumu par iepirkuma procedūras dokumentos iekļauto prasību apstrīdēšanu iesniegšanai. Turpmāk iesniegums būs uzreiz jāiesniedz Iepirkumu uzraudzības birojā nevis pasūtītājam.

Tiks noteiktas stingrākas prasības attiecībā uz komisijas locekļu un komisijas priekšsēdētāja izglītību un darba pieredzi, nodrošinot vēl profesionālāku iesniegumu izskatīšanu. Iesniegumu izskatīšanas komisija būs jāveido triju locekļu sastāvā un komisijas priekšsēdētājam, kā arī vēl vismaz vienam komisijas loceklim jābūt ar augstāko juridisko izglītību.

Iesniegumu izskatīšanas komisijas pieņemto lēmumu varēs pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā, tādējādi mazinot tiesu noslodzi un paātrinot procesu.

Turpmāk pasūtītājiem būs obligāti jāinformē pretendenti par lēmumu attiecībā uz iepirkuma procedūras rezultātiem, norādot noraidītajiem pretendentiem to pieteikumu noraidīšanas iemeslus, savukārt pārējos pretendentus būs jāinformē arī par izraudzītā piedāvājuma raksturojumu un nosacītajām priekšrocībām, ja kā piedāvājuma izvēles kritērijs būs noteikts saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums.

Tāpat PIL iekļaus īpašus noteikumus iepirkumiem autotransporta jomā, nosakot pienākumu pasūtītājam autotransporta līdzekļu iepirkumos ņemt vērā to ekspluatācijas ietekmi uz enerģētiku un vidi. Pasūtītājam būs jāizvērtē vismaz enerģijas patēriņš un oglekļa dioksīds, slāpekļa oksīds, metānu nesaturošo ogļūdeņražu un cieto daļiņu emisiju apjoms. Plānots izstrādāt MK noteikumus, kas noteiks autotransporta līdzekļu kategorijas, uz kurām attiecināms minētais regulējums, kā arī metodiku, kā enerģijas patēriņa un ietekmes uz vidi faktori izsakāmi naudas izteiksmē.

Grozījumi PIL veikti saskaņā ar 2007.gada Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu attiecībā uz pārskatīšanas procedūru efektivitātes uzlabošanu valsts līgumu piešķiršanas jomā. Tāpat saskaņā ar šā gada aprīlī pieņemto direktīvu par ''tīro'' un energoefektīvo autotransporta līdzekļu izmantošanas veicināšanu, kuras prasības nacionālajos normatīvajos aktos ieviešamas līdz nākamā gada decembrim.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais