Valsts katru mēnesi maksā pabalstus mežabrāļiem

© Arhīva foto

Aizsardzības ministrija (AM) mēnesī izmaksā 71,14 eiro pabalstus vairāk nekā 500 personām, kurām piešķirts nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss, pastāstīja AM Preses nodaļas pārstāve Daina Ozoliņa.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pabalstu piešķir un reizi mēnesī izmaksā AM no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, kas ministrijai piešķirti saskaņā ar likumu par valsts budžetu kārtējam gadam.

Likums paredz, ka par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem atzīstami Latvijas iedzīvotāji, kuri Latvijas teritorijā laikā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1960.gada 31.decembrim piedalījās bruņotā un pagrīdes pretošanās cīņā pret okupācijas režīmu militārajiem formējumiem un šo režīmu administrāciju, veicināja bruņoto un pagrīdes pretošanās cīņu, sniedzot cīnītājiem materiālu un citādu palīdzību un riskējot ar savu brīvību un dzīvību.

Tāpat par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem atzīstami Latvijas iedzīvotāji, kuri propagandēja Latvijas neatkarības atjaunošanas ideju, izplatot nelegālo presi, uzsaukumus vai citus izdevumus, kā arī atklāti vēršoties pret okupācijas režīmu, tā iedibināto kārtību un ideoloģiju.

Par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem atzīstami arī Latvijas iedzīvotāji, kuri Latvijas teritorijā laikā no 1961.gada 1.janvāra līdz 1990.gada 4.maijam par savu politisko darbību vai pārliecību tika notiesāti un ir reabilitēti, kā arī piespiedu kārtā nepamatoti ievietoti ārstniecības iestādēs, kur viņiem piemēroja medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus.

Par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem nevar atzīt personas, kuras ir sadarbojušās ar komunistiskā vai nacistiskā režīma represīvajām struktūrām vai piedalījušās abu režīmu represīvajās darbībās, sodītas par tīšiem smagiem noziegumiem un mazgadības dēļ nevarēja apzināti piedalīties nacionālās pretošanās kustībā.

Svarīgākais