Policija leģionāru piemiņas dienā strādās pēc īpaša plāna

© F64

Valsts policija sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm šodien, leģionāru piemiņas dienā, strādās pēc īpaša sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāna, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sigita Pildava.

Valsts policija, līdzīgi kā iepriekšējos gados, sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm šim notikumam gatavojusies īpaši, analizējusi situāciju un riskus. Tāpat policija kontaktējās ar visām pasākumā iesaistītajām pusēm.

Policija drošības apstākļu dēļ, tāpat kā iepriekšējos gados, pie Brīvības pieminekļa izliks barjeras kā taktisku risinājumu kārtības uzturēšanā. Pildava solīja, ka policijas spēki Rīgā būs pietiekami, taču konkrētu iesaistīto policistu skaitu neatklāja.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un citas atbildīgās amatpersonas jau iepriekš paziņojušas, ka asu vārdu apmaiņa starp pretēju viedokļu paudējiem būs neizbēgama, tāpēc galvenais policijas uzdevums ir nepieļaut fiziskus kontaktus. Turklāt esot jāņem vērā, ka jebkurā brīdī var parādīties informācija par iespējamām provokācijām.

Drošības policija paziņojusi, ka drošības riski 16.martā šogad ir augstāki un tam par iemeslu ir notikumi Ukrainā un divi pieteiktie antifašistu pasākumi pie Brīvības pieminekļa un Doma laukumā.

Jau ziņots, ka kopumā 16.martā plānoti vairāki pasākumi - biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa no plkst.11 līdz 13 pieteikusi gājienu. Pēc piemiņas dievkalpojuma Doma baznīcā aptuveni 100 cilvēku dosies gājienā cauri Vecrīgai, lai noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa, godinot latviešu leģionāru piemiņu. "Daugavas Vanagiem" pievienosies arī biedrība "Gustava Celmiņa centrs", kas atsaukusi savu atsevišķi pieteikto pasākumu pie "Laimas" pulksteņa.

Vienlaikus Valērijs Oščenkovs Doma laukumā no plkst.10 līdz 13 gatavojas rīkot piketu "pret "Waffen SS" veterānu glorifikāciju Latvijā".

Biedrība "Paspēlēsimies" jau no plkst.6 līdz 13 Brīvības pieminekļa apkaimē, ieskaitot piemineklim pieguļošo zaļo zonu Bastejkalnā un operas skvēra pusē, plāno izvērst informatīvu sanāksmi, lai atgādinātu par 1944.gada 16.martā notikušajām latviešu leģionāru kaujām. Pasākums pieteikts plašā teritorijā, taču iesniegumā Rīgas domei norādīts, ka tajā varētu piedalīties aptuveni 10 cilvēku.

Biedrība "Apvienība pret nacismu" no plkst.10 līdz 13 piketēs "pret "Waffen SS" veterānu glorifikāciju Latvijā" teritorijā Brīvības laukuma Bastejkalna pusē no pilsētas kanāla līdz Aspazijas bulvārim.

Svarīgākais