PTAC pērn neatbilstības pazīmes konstatējis gandrīz pusei pārbaudīto preču modeļu

© F64

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pagājušajā gadā pārbaudīja 866 tirgū piedāvātos preču modeļus, no tiem 48% tika konstatētas neatbilstības pazīmes, aģentūru LETA informēja PTAC.

PTAC pērn veica 195 dažādu preču modeļu testēšanu, vidēji pusē gadījumu atklājot neatbilstības vai nedrošības pazīmes.

Daudz neatbilstību konstatēts precēm un pakalpojumiem, kas saistīti ar bērnu aktīvās atpūtas iespējām, piemēram, ceļu aizsargiem, piepūšamajām atrakcijām un spēļu laukumiem, kas var radīt augstu bērna traumatisma risku un pat draudus dzīvībai.

Pārbaudot 866 tirgū piedāvātos preču modeļus, galvenās konstatētās problēmas bija norādītā preces atbilstība Eiropas Savienības (ES) izvirzītajām būtiskajām prasībām, tāpat konstatētas nepilnības arī marķējumā un instrukcijās - pārsvarā trūka instrukcijas latviešu valodā.

PTAC norāda, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, kad tika pārbaudīts vairāk preču modeļu, 2013.gadā konstatēts lielāks neatbilstību skaits, kā arī veiktās preču paraugu testēšanas rezultāti rāda augstu neatbilstību procentu.

Pagājušajā gadā tika testēti 195 dažādu preču modeļi, un par nedrošiem bija atzīti 60% no testētajām mājsaimniecības iekārtām, 23% no rokas instrumentiem un zāles pļāvējiem, 20% rotaļlietu, 60% bērnu augsto gultu, 24% individuālo aizsardzības līdzekļu, kā arī pilnīgi visi jeb 100% testēto lāzeru.

Tāpat PTAC norādīja, ka īpaši augsts neatbilstību līmenis bija testētajām LED spuldzēm - 95%.

Liela daļa no testētajām un pārbaudītajām precēm un pakalpojumiem ir funkcionāli domāta tieši bērniem. 2013.gadā bija testēts 41 rotaļlietu modelis, no kuriem vairāk nekā 20% ir izrādījušies nedroši. Kā skaidro centrā, īpaši satraucoši ir tas, ka trešdaļā no nedrošajām rotaļlietām - lellēm, plastikāta zvēru figūriņām un citām precēm - atrasta paaugstināta ftalātu migrācija. Tie ir kaitīgi ķīmiski savienojumi, kuru paaugstinātu klātbūtni, neveicot testus, ir teju neiespējami noteikt.

"Pagājušajā gadā PTAC varēja atvēlēt diezgan daudz resursu dažādu preču grupu testēšanai. Jāatzīst, ka ir jomas, kur nedrošo preču skaits sarūk vai saglabājas līdzīgā līmenī - rotaļlietas, individuālie aizsardzības līdzekļi -, tomēr ir jomas, piemēram, LED spuldzes, lāzeri, celtniecības materiāli, kur neatbilstību procents ir ļoti augsts - virs 50%. Tas norāda arī uz to, ka preču ražotāji un pārdevēji nepietiekami nopietni attiecas pret to, cik droša un atbilstoša prece tiek piedāvāta tirgū," secināja PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.