Asociācija: No Krievijas Latvijas virzienā kravas nav bloķētas

© F64

No Krievijas Latvijas virzienā kravas nav bloķētas un visi procesi, kas ir notikuši līdz šim tranzīta biznesā, ir vērtējami pozitīvi, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda Latvijas Loģistikas asociācijas valdes priekšsēdētājs Normunds Krūmiņš.

Viņš skaidro, ka, sākoties Ukrainas nemieriem, Krievijas eksporta kravas no Ukrainas ostām tika novirzītas arī uz Latvijas ostām. "Liela daļa, piemēram, tika novirzīta caur Rīgu, un bija ļoti liels kravu pieplūdums," uzsver eksperts.

Tālāk viss būšot atkarīgs no nākamās pirmdienas. Ja Eiropas Savienība un ASV sankcijas pret Krieviju noteikšot, tad noteikti sekošot pretreakcija un visa Baltija varot nonākt vienādā situācijā, skaidro eksperts.

Situācija varot būt sliktāka nekā Krievijas krīzes laikā ap 1998.gadu, jo tranzīts būšot pirmā sadaļa, kas "tiks ļoti ierobežota vai pārtraukta caur mūsu ostām".

"Krievija ir Krievija, tur tiek pieņemti politiski lēmumi, kuriem ar ekonomiku ļoti bieži vispār nav nekādas saistības," uzsver asociācijas vadītājs. Ja patlaban Krievijas kravu īpatsvars tranzītā esot ap 80%, tad tā arī esot riska zona. "Visi 80% nepazudīs, jo daļa ir privātās kravas un kaut kāda proporcija var noturēties," prognozē eksperts.

Kā ziņots, Krievija norādījusi Rietumu kompānijām, kas savas preces sūta tranzītā caur Lietuvu, apiet Klaipēdas ostu, ceturtdien Lietuvas Seimā izteicies premjerministrs Aļģirds Butkevičs. Pēc viņa teiktā, pēdējā laikā acīmredzami sarukusi vai pat pārtrūkusi Krievijai paredzēto vistas stilbiņu piegāde no ASV caur kompānijas "Klaipedos smelte" konteineru termināli.

Kā ziņots, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis panākušas sākotnējo vienošanos par iespējamām sankcijām pret Krieviju, liecina ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušais dokumenta projekts.

Septiņas lapaspuses garajā dokumentā sīki aprakstītas iespējamās sankcijas, tostarp ceļošanas ierobežojumi un līdzekļu iesaldēšana, kas varētu tikt pieņemtas, ja Maskava nemainītu savu rīcību Krimā un nesāktu sarunas ar starptautiskajiem starpniekiem ar mērķi atrisināt krīzi Ukrainā.

Ja bloka ārlietu ministri pirmdien paredzētajā sanāksmē apstiprinās sankciju noteikšanu, tā būs pirmā reize kopš Aukstā kara beigām, kad ES pret Krieviju vērsusi sankcijas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais