Stopiņos nojauc zagļu apskādēto raidtorni

© F64 Photo Agency

Ceturtdien Stopiņos tika demontēts 88 metrus augstais Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) piederošais radiostacijas tornis, jo bija kļuvis nedrošs un apdraudēja apkārtējos.

Otrdien, 11. martā, Valsts policija informējusi Stopiņu novada domi, ka tornis Radiostacijas ielā ir sasvēries, jo bojāts tā stiprinājums. Pašvaldība ātri saskaņojusi ar LVRTC būves nojaukšanu, operatīvi apziņojusi tuvākās apkārtnes iedzīvotājus, piedāvājot viņiem nepieciešamības gadījumā evakuēties uz Upesleju internātpamatskolas-rehabilitācijas centra internāta telpām, taču neviens neesot vēlējies izmantot šādu iespēju. Pašvaldības policija arī sekojusi līdzi tam, lai torņa apkārtnē neviens nepiederošais neuzturētos, kā arī objektam nodrošināta diennakts apsardze, skaidroja Stopiņu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa.

Sākotnēji šajā rajonā bijušas sešas tādas konstrukcijas, bet laika gaitā četras nojauktas, lai optimizētu LVRTC saimniecību. Nule demontētais tornis esot būvēts 1958. gadā un pēdējā gada laikā vairs neticis izmantots, jo visas pārraidīšanas iekārtas bija jau noņemtas, Neatkarīgajai pastāstīja LVRTC pārstāvis Arno Pjatkins. Centrs plānojis tuvākajā laikā nojaukt arī pašu būvi, taču naski zagļi, kas bija nozāģējuši vienu no atbalsta trosēm, šo darbu pasteidzinājuši. Tagad palicis tikai viens – vairāk nekā 200 metru augsts – tornis, un ar to pietiekot kvalitatīvai signāla pārraidīšanai. Kopumā LVRTC Latvijā piederot 32 masti un torņi, no kuriem vislielākais ir Zaķusalā. Visas šīs konstrukcijas divreiz gadā tiekot apsekotas – arī tās, kas vairs netiekot izmantotas, norādīja A. Pjatkins.