Ērču sezona sākas agrāk nekā citus gadus

Šogad ērču aktivitātes sezona sākusies agrāk nekā citugad – Latvijas Infektoloģijas centrā Rīgas Austrumu slimnīcā jau noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce.

«Parasti ērču aktivitātes sezona Latvijā sākas aprīlī un ilgst līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos ērču aktivitātes sezona var sākties agrāk un var būt ievērojami garāka,» stāsta Rīgas Austrumu slimnīcas speciāliste Inguna Potetinova. Martā arī divkārt palielinās to iedzīvotāju skaits, kuri vēlas vakcinēties pret ērču encefalītu.

Pagājušajā gadā reģistrēti 265 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu. Ērces var pārnēsāt gan encefalītu izraisošu vīrusu, gan Laima slimības izraisītāju – borēliju. Infektologi atgādina: ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk slimības ierosinātāju nonāktu cilvēka organismā. Ērces noņemšanai mediķi iesaka izmantot spirtu vai degvīnu, bet nekādā gadījumā – eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pašu ērci iesaka izvilkt ar pinceti. Ērces koduma vieta jāapsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un jānomazgā rokas.

Ja cilvēks ir inficējies, laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei, vidēji ir viena divas nedēļas. Slimība parasti sākas akūti – ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, reiboni. Pēc dažām dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas, cilvēks var justies vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un ir jau daudz izteiktākas. Viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējas pilnībā, bet pārējos gadījumos slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem.

Nav specifisku medikamentu, kas iedarbojas uz ērču encefalīta vīrusu, nelīdz arī antibiotikas. Ja ir radušās aizdomas par ērču encefalītu, slimnieks noteikti izmeklējams slimnīcā. Pret inficēšanos ar encefalītu palīdz vakcinācija. Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetu janvārī un februārī apmeklējuši 1320 pacienti, no tiem puse vakcinējās pret ērču encefalītu. Pašlaik vakcināciju skaitam ir tendence pieaugt – gada pirmajos mēnešos vidēji dienā pret ērču encefalītu vakcinējās 31 cilvēks, bet šobrīd jau 56.

***

UZZIŅAI

SASLIMSTĪBA AR ĒRČU ENCEFALĪTU

2011. gads 429, no tiem 18 bērni

2012. gads 376, no tiem 27 bērni

2013. gads 265, no tiem 12 bērni

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Svarīgākais