Šokējoša avārija atkal alkohola dēļ

© Valsts policija

Pēc operatīvas atbildes uz vakar Vidzemē notikušo traģisko avāriju izskatās Ceļu satiksmes drošības padomes sasauktā sēde. Tomēr šoreiz grozījumi normatīvos netiek pielāgoti vienam traģiskam negadījumam, bet gan pērnā gada rudens tendencei.

Ilgstoši izpaliekot sniegam, gājēji ceļu tumsā bija slikti saskatāmi un kopumā bojā gāja 70 cilvēku. Taču statistikā arī viena šāda traģiska avārija uzrāda milzīgu lēcienu – viens mirklis, un seši bojāgājušie.

Policija izsaukumu uz autoceļa Taurupe–Zaube 5. kilometru saņēma ap pulksten 7.34 rītā. Automašīna Audi 100, lielā ātrumā iebraucot ceļa līkumā, izslīdējusi un frontāli ietriekusies kokā. Mašīnas priekšējā daļa kopā ar visu dzinēju burtiski iestumta salonā. Ar dzīvību nesavienojamas traumas.

Bojā gājušie bija jauni cilvēki – vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Viņu vidū arī viena sieviete. Aģentūra LETA noskaidrojusi, ka divi tikko atgriezušies no darba ārzemēs – atpūsties. Acīmredzot visa pirmdiena pagājusi svinībās. Negulēta nakts, slikta braukšanas prasme. Policija veic ekspertīzes, taču diezin vai alkohola pudeles salonā būs tikai nevainīga sakritība.

Četri bojāgājušie ir no Taurupes, divi no Amatas novada – arī jaunā sieviete. «Normāli vecāki, normāli bērni... Šis mums ir ārkārtīgi traģisks gadījums,» Neatkarīgajai saka domes priekšsēdētāja Elita Eglīte. Viņa uz notikušo raugās filozofiski: «Acīmredzot neprotam ieaudzināt bērnos cieņu pret to, ka viņi ir dzīvi. Viņi kaut kur skrien, kaut kur nesas.» Līdz brīdim, kad jāapstājas. Pašvaldība, protams, apmaksās bēru pabalstus, izsniegs tuviniekiem arī pabalstu ārkārtas situācijām, taču nauda nevienu dzīvē neatgriezīs. Arī Taurupes pagasts cenšas palīdzēt bojāgājušo tuviniekiem, nodrošinās viņiem psihologa palīdzību smagajā brīdī.

Satiksmes drošības speciālisti Taurupes avāriju gan bezatbildības, gan dramatisko seku ziņā salīdzina ar Krāslavas novadā 2012. gada Jaungada naktī notikušo. Toreiz automašīnā Mazda brauca septiņi jaunieši. Uz diskiem bija plikas vasaras riepas, tehniskā apskate nav veikta un arī tiesību nevienam no braucējiem nav bijis. Toties alkohols asinīs. Ceļa līkumā vadītājs nespēja mašīnu savaldīt. Vienīgā atšķirība, ka koka vietā bija upe. Cilvēki noslīka.

Saistībā ar ceturtdien sasaukto Ceļu satiksmes drošības padomes sēdi ministrs Anrijs Matīss vēsta: «Pēdējā desmitgadē uz Latvijas ceļiem bija vērojams stabils drošības uzlabojums, tomēr pagājušajā gadā progress apstājās. Ceļu satiksmes drošības jomā ir darīts daudz, taču šobrīd jādomā pa jauniem pasākumiem, kā situāciju uzlabot.»

Latvijā

Iekšējās drošības birojs (IDB) jūlija sākumā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, aģentūru LETA informēja IDB.

Svarīgākais