Jūrmalas bērnudārzos iepirkta prasībām neatbilstoša gaļa

Veicot padziļinātas pārbaudes piecās Jūrmalas pirmsskolas iestādēs saistībā ar piegādāto pārtiku atsevišķos ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmumos, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis, ka trijos no pārbaudītajiem bērnudārziem ir iepirkti prasībām neatbilstoši pārtikas produkti, aģentūru LETA informēja PVD.

Produktu un gaļas izstrādājumu - desu, cīsiņu un kūpinājumu - sastāvā konstatēta mehāniski atdalīta gaļa, garšas pastiprinātājs E-621 un krāsvielas.

Informācija par šiem gadījumiem nodota Jūrmalas pilsētas domei, un pašvaldība sākusi pārkāpumu izvērtēšanu. Pašvaldība konstatējusi, ka pārkāpumus pieļāvuši gan piegādātāji, gan bērnudārzu darbinieki, kuri nav pārbaudījuši saņemto produkciju.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā, pēc Jūrmalas domes rīcībā esošās informācijas, šīm prasībām neatbilstoši gaļas izstrādājumi - desa - trim bērnudārziem piegādāti tikai vienu reizi. Lai arī tas ir tikai atsevišķs gadījums, pašvaldība šo pārkāpumu uztverot ļoti nopietni.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm produktus piegādā pieci piegādātāji, kas izvēlēti centralizētā iepirkumu procedūrā 12 dažādās pārtikas produktu kategorijās. Katra izglītības iestāde slēdz līgumus ar šiem pārtikas preču piegādātājiem. Līguma nosacījumi nosaka, ka piegādātājs ir atbildīgs par preces atbilstību normatīvo aktu un Eiropas Savienības standartu prasībām. Savukārt atbildība par kontroli par piegādāto preču atbilstību ir izglītības iestādēm - katrā izglītības iestādē ir noteikta persona, kas atbildīga par pārtikas produktu pieņemšanu un piegādāto preču atbilstību līgumā noteiktajām prasībām.

Katru dienu izglītības iestādes atbildīgā persona pārbauda pieņemto produktu atbilstību līguma noteikumiem, bet medicīnas māsa pārbauda atbilstību uztura normām. Šajā gadījumā, paļaujoties uz piegādātāju, ka tas godprātīgi pildīs savas saistības, atsevišķos bērnudārzos šī kontrole netika atbilstoši veikta - marķējumā uz produkta norādītā informācija netika pārbaudīta.

"Šajā gadījumā atbildība par notikušo ir abpusēja - piegādātājs ir pārkāpis līguma nosacījumus un piegādājis standartiem neatbilstošu produktu, respektīvi, gaļas izstrādājumu, kas satur garšas pastiprinātāju E621, savukārt atsevišķos bērnudārzos nav veikta pilnīga kontrole par piegādāto preču atbilstību," norāda pašvaldība.

PVD pārbaudes izglītības iestādēs notiek tikai divreiz gadā.

Pēc notikušā pašvaldībā ir izveidota darba grupa, kas veic kompleksu pārbaudi par pirmsskolas izglītības iestādēs konstatētajiem pārkāpumiem. Tās uzdevums ir, pirmkārt, izvērtēt PVD un izglītības iestāžu konstatētos pārkāpumu veidus attiecībā uz līgumiem ar pārtikas piegādātājiem un sniegt priekšlikumus par nepieciešamību uzteikt minētos līgumus un izvērtēt izglītības iestāžu vadītāju atbildību attiecībā uz minētajiem pārkāpumiem. Otrkārt, tās uzdevums būs līdz marta beigām izveidot efektīvu kontroles mehānismu, lai turpmāk nepieļautu šādus pārkāpumus un nodrošinātu Jūrmalas bērniem veselīgu un kvalitatīvu ēdināšanu.

Svarīgākais