Latvijā veikta unikāla mugurkaula operācija ar vēzi sirgstošam bērnam

Aizvadītajā nedēļā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā pirmo reizi Latvijā veikta sarežģīta, augsta riska krusta kaula operācija onkoloģijas pacientam, aģentūra LETA uzzināja slimnīcā.

Iepriekš šādas operācijas Latvijas pacientiem varēja veikt tikai ārvalstīs. Kā stāsta slimnīcas mugurkaula ķirurgs, pacienta ārstējošais ārsts Jānis Osītis, krusta kaula pilnīga vai daļēja izņemšana ir augsta riska ķirurģija, kas līdz šim mediķus ir atturējis veikt tik sarežģītas operācijas. "Krusta kaulam ir pietiekami liela loma gan kā nervu aizsargam, gan kā muguras un pārēju iegurņa kaulu savienotājam," norāda speciālists.

Viņš uzsver, ka operācija bērnam noritējusi veiksmīgi un pacients veseļojas. Pirms tās ārstu konsīlijs, kurā līdzdarbojās hematoonkologs, neirologs, bērnu, asinsvadu un mugurkaulu ķirurgi, kā arī anesteziologs, lēma par operācijas taktiku un gaitu, izmantotajām metodēm un tehniskām iespējām, lai iespējami veiksmīgi palīdzētu pacientam gan operācijas laikā, gan pēc tās.

Slimnīcas ārsti bija gatavi ne vien izņemt slimo kaulu, bet arī rekonstruēt ar implanta konstrukciju, lai nerastos nestabils iegurnis vai mugurkauls un cilvēkam būtu iespēja tālāk kustēties, norāda Osītis.

Slimnīcas pārstāvji uzsver, ka, pieaugot ķirurgu teorētiskajām un praktiskajām zināšanām sarežģītu operāciju veikšanā, turpmākā nākotnē pašmāju ārsti līdzīgos gadījumos varēs palīdzēt tepat un spēs pacientiem un viņu piederīgajiem aiztaupīt satraukuma brīžus, cenšoties īsā laikā sameklēt ārstēšanās iespējas ārzemēs.

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 1500 ortopēdiskas operācijas, no tām 50 ir dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju, kā arī traumu operācijas.

Latvijā

"Disidents" veidota kā informatīvs manifests, kur mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu, paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā. Izstādes darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļo mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju pasaulē. Izstādē piedalās deviņi mākslinieki - "SOME1", Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Toms Jansons, Raitis Hrolovičs un "MO".