Lūdz valdību nodrošināt atklātu pensiju lietas izskatīšanu

© Kristaps Kuhaļskis, f64

Lai nodrošinātu pensiju samazināšanas lietas izskatīšanu atklāti un mutvārdos, strādājošais pensionārs Ilmārs Drēziņš lūdz Ministru prezidentu piešķirt Satversmes tiesai naudu no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem.

Vēstuli ar šādu lūgumu pensionārs nosūtījis premjeram, jo tiesa pensionāriem aktuālo un sabiedrībai kopumā svarīgo lietu izskata rakstveida procesā. Tas nozīmē, ka Satversmes tiesas noteiktajā datumā tiks paziņots spriedums šajā lietā, taču nenotiks tradicionāla tiesas sēde, kurā tiek uzklausīti abu pušu – šajā gadījumā pensionāru un valdības, Saeimas, kuri pieņēma pensijas ierobežojošo likumu – viedokļi. Satversmes tiesa izvēli par labu rakstveida procesam pamatoja ar resursu trūkumu (tiesai nemaz nav tik lielas zāles, kurā saaicināt visus pieteikumu iesniedzējus) un faktu, ka, izskatot rakstveidā, tas būs ātrāk (mutvārdu izskatīšanai vajadzētu vismaz vairākas dienas).

Ievērojot izskanējušo informāciju, ka Satversmes tiesai ir nepietiekami resursi pensiju samazināšanas lietas izskatīšanai atklātā procesā, pensionārs I. Drēziņš aicina valdību piešķirt tiesai papildu finansējumu.

"Gadījumā, ja valstij ierobežotu naudas resursu dēļ nav iespējams finansiāli pabalstīt tiesas procesu, kā alternatīvu var rast ēkas Brīvības ielā 36 zaļās zāles nodošanu atsevišķās dienās Satversmes tiesas rīcībā vai dot Ministru kabineta uzdevumu Rīgas Kongresu namam piešķirt telpas procesa norisei bez maksas," Neatkarīgajai saka I. Drēziņš. Iztiesāšana mutvārdos ir demokrātijas vērtība pati par sevi. Sabiedrībā, kur pietrūkst uzticēšanās valsts varai un arī tiesām, ir svarīgi, lai atklāti parādītu tiesas lēmumu pieņemšanas loģisko ķēdi, pieteicēju un atbildētāju argumentus. Savukārt lūgumā tiesai pārbaudīt sociālā budžeta ietaupījumus I. Drēziņš norāda arī uz aizdomām par to, ka faktiski apstrīdētā norma nodara zaudējumus sociālajam budžetam un valsts pamatbudžetam – strādājošie pensionāri iepriekš vairāk nomaksāja nodokļos, nekā tagad valsts ietaupa.

Vēl pirms I. Drēziņa lūgumu Satversmes tiesai nosūtīja cits pensionārs Mārtiņš Draudiņš, kurš arī lūdza tiesu skatīt šo lietu atklāti.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska Neatkarīgajai atzīst, ka pašlaik turpinās darbs pie sprieduma un tiesai nav bijis nepieciešamības lemt par procesa maiņu. Sagatavojot lietu izskatīšanai, atbildīgais tiesnesis maksimāli cenšas apkopot visu informāciju, lai noskaidrotu, vai lieta būtu jāskata rakstveida procesā vai mutvārdos. Šajā gadījumā rakstveida process ietaupa laiku, kas lietas izskatīšanai ir būtiski nepieciešams.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais