Pagaidām Latvijā nav vēl iespējams latvāņus un aļģes pārvērst biodegvielā

© F64

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku izstrādātās tehnoloģijas, kas ļauj no latvāņa, aļģēm un salmiem iegūt biodegvielu, patlaban nav reāli pielietojamas dzīvē, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas prezidents Daumants Znatnajs.

Lai šīs tehnoloģijas realizētu dzīvē, esot jābūvē rūpnīcas. "Jau tagad Latvijā audzē aļģes un iegūst biomasu, bet ar to neko nevar izdarīt, vajadzīga rūpnīca, kur to pārstrādāt. Ir vajadzīga nauda un tehnoloģiskās iekārtas," uzsver eksperts.

Laboratorijā jau varot visu ko iegūt, bet, lai realizētu dzīvē, esot vajadzīgi "ļoti lieli miljoni". Piemēram, kādreiz esot bijis nodoms no koka ražot bioetanolu, un tad aprēķināts, ka nepieciešams ap pusmiljards latu.

"Šie pētījumi ir teorija. Laba, bet tikai teorija," atzina eksperts.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka neatjaunojamo energoresursu apjomi pasaulē arvien samazinās, enerģijas iegūšana no alternatīviem avotiem kļuvusi aktuāla. RTU Būvniecības fakultātes Ūdens inženierijas un tehnoloģiju katedras zinātnieki pētījumam izmantoja latvāni.

Biodegvielas ieguves procesa sākumā augu masa tiek sasmalcināta, no masas tiek atdalīti cukuri. Pēc tam šos cukurus izmanto kā barības vielas baktērijām, kas fermentācijas procesā cukurus pārstrādā biobutanolā.

Līdz šim veiktie eksperimenti gan ir īstenoti tikai mazos tilpumos. Pētījuma vajadzībām RTU tika uzbūvēta pilotiekārta, kurā tehnoloģiju izmēģināja traukos ar 20-30 litru tilpumu, tādējādi gūstot priekšstatu par nepārtrauktu biodegvielas ieguves procesu un iespējām to atkārtot rūpnieciski, jo pilotiekārta konstruēta tuvināti rūpnieciskās ražošanas procesam.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.