Nacionālajā botāniskajā dārzā trešo reizi tā vēsturē uzziedējis avokado

© F64

Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) Salaspilī trešo reizi tā pastāvēšanas vēsturē ir uzziedējis avokado, aģentūru LETA informēja NBD pārstāve Ilze Ķigure.

Šis ir īpašs gadījums, jo avokado ir tropisks augs, kura dzimtene ir Centrālamerika. Salaspilī uzziedējušais avokado ir deviņus gadus vecs.

Avokado ir ātraudzīgs koks vai krūms, kas savvaļā var izaugt 20 līdz 40 metru garumā. Augļi šim augam parasti ir olveida vai bumbiera formas ar zaļganu vai dzeltenu mīkstumu. Augļi ir ļoti barojoši, tāpēc Centrālamerikā avokado ir iesaukts par "nabagu maizi". Avokado augļu eļļu lieto kosmētikā, bet tā sēklas izdala pienainu šķidrumu, ko lieto kā krāsvielu tekstilrūpniecībā.

Ķigure pastāstīja, ka avokado sēklas izdiedzēt ir ļoti vienkārši, taču sarežģītāk ir ar tālāko auga audzēšanu - gan iekaltēšana, gan pārliešana izraisa lapu brūnēšanu un nobiršanu. Augs jāstāda dziļā podā, nepieciešama saulaina, gaiša vieta, vienmērīga temperatūra. Rudenī vai agri pavasarī nepieciešams apgriezt auga lapas, veidojot vainagu.

NBD Salaspils oranžērijā ziedu laiks sācies arī ananasam, kokveida fuksijai, karaliskajai strelīcijai, Urugvajas feihojai, oksālēm. Pumpurus raisīt sākuši arī sukulenti.