Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā pirmo reizi pieejama zemādas kontracepcija

© F64

Latvijā no šodienas ir pieejama zemādas kontracepcija jeb kontraceptīvais implants, aģentūru LETA informēja portāla "tikaisievietem.lv" pārstāve Zane Inķēna.

Kontraceptīvais implants ir neliels, elastīgs polimēra stienītis, kas tiek ievietots augšdelmā zem ādas un izdala vielu, kas, nonākot asinīs, nodrošina ilgstošu un efektīvu kontracepciju. Tā ievietošanu veic ginekologs, izmantojot atsāpināšanu, un, tā kā implants ir neliels, pēc procedūras nav nepieciešams uzlikt šuves, skaidro Inķēna.

Implanta kontraceptīvais efekts ilgst trīs gadus, bet to var izņemt arī ātrāk. Implanta izņemšana norit līdzīgi kā tā ievietošana, un to veic ginekologs. Tā kā implants atrodas zem ādas, ir iespējams sataustīt, kur tas atrodas.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule stāsta, ka pērn sievietes izrādījušas lielu interesi par kontraceptīvo implantu un jautājušas, kad tas būs pieejams Latvijā.

"Jaunām kontracepcijas metodēm ir mazāk blakusparādību, tās ir ērtākas un satur mazākas devas. Sievietēm šie faktori ir būtiski. Kontraceptīvais implants ir piemērots ne tikai jaunai, ziedošai, savu dzīvi plānojošai sievietei, bet arī tādai, kurai ir atsevišķas veselības problēmas, piemēram, viņa nedrīkst lietot kombinētās kontraceptīvās tabletes. Tāpat implants piemērots arī sievietēm zīdīšanas laikā un to var lietot sievietes jau 18 gadu vecumā," norāda Matule.

Šobrīd kontraceptīvais implants pieejams vairāk nekā 80 valstīs. Tas tika apstiprināts 2006.gadā ASV.

Ginekologi atgādina, ka sievietēm pieejamas dažādas kontracepcijas metodes - kontraceptīvās tabletes ir jālieto reizi dienā, kontracepcijas plāksteri jālīmē reizi nedēļā, kontracepcijas riņķītis jāievieto reizi mēnesī, savukārt kontracepcijas implants nodrošina pretapaugļošanās efektu uz trīs gadiem, bet hormonālā spirāle - uz pieciem gadiem.