Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Studenti: gribam izglītības ministres viedokli vai demisiju

Ceturtdien notiks pēdējā augstākās izglītības un zinātnes reformu darba grupas sēde, kurā plānots apstiprināt informatīvā ziņojuma gala versiju. Ministru kabinetā (MK) ziņojumam vajadzēja nonākt jau 1. novembrī, taču tikai vakar pēdējais melnraksts nosūtīts izskatīšanai visiem darba grupas dalībniekiem.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) raizējas, ka nākotnes vīzijas trūkums nozarei ilgtermiņā nodarīs vēl lielāku postu, nekā tagad nolemtais finansējuma samazinājums. Studenti vaino izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi viedokļa trūkumā, taču viņas nostāja pēdējo pāris nedēļu laikā esot mainījusies.

Studentu priekšstāvji sestdien vienojušies – ja T. Koķe līdz 18. decembrim nespēs paust konkrētu un argumentētu viedokli par to, kādai, pēc viņas domām, jābūt augstākās izglītības sistēmai, LSA pieprasīs ministres demisiju. Nespēja novērst finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai un zinātnei, kā arī ministres izvairīgā nostāja reformu jautājumā studentiem likusi šaubīties par T. Koķes piemērotību šim amatam. "Mēs apšaubām, ka viņai vispār ir kāda vīzija vai plāns," saka LSA prezidente Anna Cīrule. Ekonomikas ministra Arta Kampara ārštata padomnieks Juris Pūce, kuram uzticēta reformas plāna saskaņošana, gan norāda, ka ministres viedokļa maiņa esot viens no iemesliem, kāpēc informatīvā ziņojuma izstrāde ieilgusi, – T. Koķe pēdējā brīdī nolēmusi atbalstīt zinātnes universitātes izveidi. Ministres preses sekretāre Agnese Korbe skaidro, ka T. Koķe "no katra modeļa atbalsta to labāko", konkrētu atbildi tā arī nesniedzot.

J. Pūce norāda, ka darba grupas locekļi sadalījušies divās vienlīdzīgās frontēs – puse atbalsta nozaru universitāšu veidošanu, bet pārējie ir par resursu konsolidēšanu vienā zinātnes universitātē. Mākslas augstskolas visos piedāvātajos modeļos izdalītas kā atsevišķas institūcijas. Jautājumu par augstskolu skaita saglabāšanu vai samazināšanu vērtēs valdība, kas veicinās apvienošanos, tomēr daudz svarīgāka būšot finansēšanas modeļa maiņa, kas turpmāk būtu orientēta uz rezultātu. J. Pūce sola, ka informatīvais ziņojums MK tikšot iesniegts vēl šogad.

"Mēs esam vīlušies, ka joprojām nav augstākās izglītības reformu plāna. Darba grupa ir noplakusi, un no ziņojuma nebūs sanācis ne šis, ne tas. Ilgtermiņā tam būs graujošas sekas," norāda A. Cīrule. Tikmēr augstskolām jāsāk domāt, kā vēl ciešāk savilkt jostas, jo studentu protesti 1. decembrī nav nesuši gaidīto rezultātu un finansējums augstākajai izglītībai 2010. gadā tomēr tiks samazināts vēl par desmit miljoniem latu. LSA jaunas protesta akcijas pagaidām neplāno.