62 miljoni sieviešu Eiropas Savienībā cieš no vardarbības. Cik Latvijā?

© F64 Photo Agency

Viens no augstākajiem vardarbības rādītājiem pret sievieti ir Latvijā – 39 procenti Latvijas sieviešu atzinušas, ka savas dzīves laikā ir cietušas no fiziskas vai seksuālas varmācības.

Tomēr visvairāk par piedzīvotu vardarbību stāstījušas sievietes attīstītās un bagātās Eiropas Savienības valstīs – Dānijā, Zviedrijā, Somijā, Nīderlandē. To parāda starptautisks un apjomīgs pētījums, kas atklāj arī kādu citu nozīmīgu apstākli – jo attīstītāka un demokrātiskāka valsts, jo sievietes mazāk baidās dalīties savā pieredzē, izstāstīt savu pieredzi, vērsties pēc palīdzības un to arī saņemt.

Pētījuma autori ES Pamattiesību aģentūra norāda: katrā valstī atšķiras sieviešu atklātības līmenis – vai par piedzīvotu vardarbību no vīra vai drauga puses stāstāms citiem vai ziņojams policijai, tas arī ietekmējis kopīgos pētījuma rezultātus. Jebkurā gadījumā dati šokē, jo liecina tikai par aisberga pašu maliņu. Arī pēdējais Labklājības ministrijas sagatavotais ziņojums valdībai par vardarbības izplatību ģimenē atklāj, ka 2012. gadā pusei sieviešu, kuras guvušas traumu, to nodarījis partneris.

Pētījumā, kas risinājās vairākus gadus, aptaujāts 42 000 sieviešu, un tas ir līdz šim plašākais šāda veida pētījums Eiropā. Attiecinot pētījuma rezultātus uz kopējo sieviešu skaitu ES, secināts, ka no fiziskas vai seksuālas vardarbības ir cietušas 62 miljoni sieviešu. Pētnieki aicina vardarbības gadījumiem ģimenē pievērsties kā sociāli nozīmīgai problēmai, nevis kā katras ģimenes iekšējai lietai un atbildīgajām iestādēm pārskatīt likumus, kas paredz atbildību par vardarbību un seksuālo uzmākšanos.

Pētījumā sievietēm tika jautāts, vai viņas visas dzīves garumā ir saskārušās ar emocionālu, seksuālu vai fizisku vardarbību, vai tas ir noticis bērnībā un vai tas ir bijis arī pēdējā gada laikā. Tāpat tika uzdots jautājums, vai sievietes ir cietušas no vardarbības grūtniecības laikā. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem desmitā daļa sieviešu saskārušās ar kādu no seksuālās vardarbības veidiem, bet divdesmitā daļa sieviešu – izvarotas. Kopumā 33 procenti Eiropas Savienības sieviešu savas dzīves laikā saskārušās ar fizisku un seksuālu vardarbību – tas parāda vardarbības daudzšķautņaino būtību, kas ietekmē daudzu sieviešu dzīvi un par ko netiek ziņots varas iestādēm.

Iespējams, daudziem par pārsteigumu pirmajās vietās pēc vardarbības ģimenē izplatības ir Skandināvijas valstis – Dānija, kur no vardarbības cietušas 52 procenti sieviešu, Somija (47 procenti), Zviedrija (46 procenti), kā arī Nīderlande (45 procenti), Francija un Lielbritānija (abās 44 procenti). «Atšķirības starp valstīm var atspoguļot gan faktiskās atšķirības un vardarbības izplatība, gan dažādi citi faktori, piemēram, vai par pieredzi, kas saistīta ar vardarbību pret sievietēm, ir pieņemami runāt ar citām personām, tostarp intervētājiem, kādas ir kultūras īpatnības, vai var atklāt šādu informāciju,» skaidrojot pētījuma datus, norāda pētnieki. Tāpat lielāka dzimumu līdztiesība var palielināt atklātības līmeni attiecībā uz vardarbību pret sievietēm, jo «sabiedrībā, kur valda lielāka līdztiesība, pastāv lielāka iespējamība, ka incidenti tiks atklāti un nosodīti».

Pētījums arī atklāj, ka sievietes saskārušās arī ar vajāšanu, psiholoģisku vardarbību, seksuālu uzmākšanos, arī publisku pazemošanu, aizliegumu iziet no mājām vai ieslēgšanu, pornogrāfisku materiālu skatīšanos pret pašas gribu.

Labklājības ministrijas ziņojums valdībai apliecina, ka lielākoties no vardarbības ģimenē cieš tieši sievietes (2012. gadā 46 procenti). Dati par traumām vardarbības ģimenē dēļ norāda, ka visvairāk traumas, kuru ārstēšanai nepieciešama vēršanās stacionārā, gūst sievietes no vīriem vai kopdzīves partneriem, – 2012. gadā pusei sieviešu, kuras guvušas traumu, to nodarīja partneris vai cits ģimenes loceklis.

94 procenti no vardarbības upuriem bijušas sievietes, liecina Iekšlietu ministrijas dati par krimināllietām 2012. gadā. No 83 cietušajiem ģimenē 78 bija sievietes – trīs noslepkavotas, sešām nodarīts tīšs smags miesas bojājums, 22 – tīšs vidēja smaguma miesas bojājums un 47 – tīšs viegls miesas bojājums.

***

UZZIŅAI

22% sieviešu seksuālai un fiziskai vardarbībai pakļāvis vīrs vai dzīvesbiedrs, 67% gadījumu sievietes pat par smagām vardarbības sekām policijai nav ziņojušas

20% sieviešu, kuras cietušas no vardarbības, iespaidotas arī grūtniecības laikā no pašreizējā dzīvesbiedra, bet 47% no bijušā dzīvesbiedra

Avots: ES Pamattiesību aģentūra

Pilngadīgu vīriešu procents, kas cietuši ģimenē no sievas vai partneres, ir ļoti niecīgs – apmēram 5%, bet vismaz trešdaļa pilngadīgu sieviešu no vardarbības cietušas tieši ģimenē

Avots: Labklājības ministrija

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais