Saeima stingri nosoda Krievijas militāro agresiju Ukrainā

© Scanpix

Saeimas deputāti šodien pieņēma lēmumu, kurā stingri nosoda Krievijas militāro agresiju Ukrainā un uzsver Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas parlamenta leģitīmajai varai

.Lēmumā jeb paziņojumā atzīmēts, ka situācija Ukrainā kļūst arvien kritiskāka un Krievija ar savu militāro agresiju citas valsts teritorijā pārkāpj starptautiskās normas un pašas uzņemtās saistības, tostarp 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai un 1997.gada Ukrainas un Krievijas Draudzības un sadarbības līgumu.

Šī rīcība vērtējama kā pretlikumīga, apzināta un plānota iejaukšanās Ukrainas suverenitātē, kuras mērķis ir izraisīt militāru konfliktu ar nodomu okupēt daļu vai pat visu Ukrainas teritoriju, norāda deputāti.

Saeimas deputāti pilnībā pievienojas Latvijas augstāko amatpersonu 1.marta paziņojumam par Krievijas iejaukšanos Ukrainā un aicina Krieviju izbeigt visa veida agresiju un provokācijas pret Ukrainu, nekavējoties izvest savu karaspēku uz tā bāzēm un ievērot starptautiskajos līgumos uzņemtās saistības.

Parlamentārieši rosina starptautisko sabiedrību paust stingru atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei, kā arī Eiropas Savienību un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju - nekavējoties izvietot Ukrainā robežu novērošanas misijas, kas kontrolētu noslēgto vienošanos ievērošanu.

Kā ziņots, lai lemtu par paziņojumu saistībā ar situāciju Ukrainā, Saeimā šorīt bija sasaukta arī ārkārtas sēde, taču tajā šo jautājumu izlemt neizdevās, jo tika saņemts iebildums saistībā ar lēmuma projekta izskatīšanu. Ņemot vērā minēto, deputāti nolēma šo jautājumu iekļaut kārtējās sēdes darba kārtībā.

Par to, ka šis jautājums tiks skatīts nākamajā kārtējā sēdē, balsoja koalīcijas partiju parlamentārieši - "Vienotības", Reformu partijas, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienības un neatkarīgie deputāti.

Tāpat to atbalstīja daži pie frakcijām nepiederošie deputāti, kas nav koalīcijā. Pret balsoja apvienības "Saskaņas centrs" deputāti. Nebalsoja deputāts Rihards Eigims (ZZS) un pie frakcijām nepiederošais deputāts Vladimirs Reskājs ("Latvijas attīstībai").

Kā ziņots, Latvija stingri iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti un uzskata, ka jebkuri soļi, kas vērsti uz Ukrainas sabiedrības šķelšanu un valsts teritoriālās integritātes apšaubīšanu, ir kategoriski nosodāmi, teikts Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa, Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V), Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) un ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) kopīgā paziņojumā, kas izplatīts 1.martā.

Svarīgākais