ASV nodrošinās arī degvielas uzpildīšanas lidmašīnu patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā

ASV nodrošinās ne tikai papildu sešu iznīcinātāju klātbūtni patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā, bet arī degvielas uzpildīšanas lidmašīnu, apstiprina aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks Andis Jēkabsons.

Ar šo lidmašīnu ir iespējams iznīcinātājiem gaisā uzpildīt degvielu.

Jēkabsons skaidroja, ka ASV lēmums palielināt lidmašīnu skaitu uzskatāmi parāda NATO spēju reaģēt atbilstoši situācijai. ASV lēmumam ir gan operacionāla, gan politiski simboliska nozīme, kas parāda sabiedroto solidaritāti. Vienlaikus tas apliecina gaisa telpas patrulēšanas misijas nozīmīgumu, jo tas ir praktisks NATO klātbūtnes reģionā apliecinājums.

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki nodrošina gaisa telpas novērošanu. Tā ir integrēta NATO kopējā gaisa telpas kontroles un vadības sistēmā. Pašreiz bruņoto spēku attīstības gaitā tiek vērtēts, kā pilnveidot gan gaisa telpas novērošanas, gan kontroles spējas.

Lielvārdes lidlauks būs gatavs uzņemt NATO lidmašīnas, taču pastāvīga NATO lidmašīnu bāzēšanās nav plānota, uzsvēra Jēkabsons.

Jau ziņots, ka NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm kopš 3.janvāra patruļas nodrošina četri ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C "Eagle", kurā atrodas Lietuvā, Zokņu aviobāzē pie Šauļiem. NATO iznīcinātāji pēc valstu rotācijas principa aizsargā Baltijas valstu gaisa telpu kopš 2004.gada marta.

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels vakar paziņoja, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un Polijai. Paredzēts paplašināt aviācijas mācības Polijā un nodrošināt lielāku ASV iesaistīšanos NATO gaisa patruļās Baltijas valstu gaisa telpā.

Latvijas aizsardzības ministra padomnieks paziņoja, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un tas ir balstīts uz Baltijas valstu lūgumu, proti, papildus tiktu izvietoti Baltijas valstu patrulēšanas misijā seši NATO iznīcinātāji.

Ziņots arī, ka pēdējā laikā atkal palielinājusies Krievijas armijas lidmašīnu parādīšanās Baltijas jūrā pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas.

Svarīgākais