Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Prokuratūra par kukuļa piesavināšanos apsūdzētajam Džeriņam pieprasa četru gadu cietumsodu

Par 2200 latu kukuļa piesavināšanos apsūdzēto juristu Edgaru Džeriņu prokuratūra šodien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā notikušajās tiesas debatēs lūgusi sodīt ar četru gadu un trīs mēnešu brīvības atņemšanu.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis, tiesas debatēs šodien ap plkst.17 pasludināts pārtraukums līdz rītdienai, 15.decembrim, plkst.10.30, kad debates iecerēts turpināt ar citu lietas dalībnieku runām.

Džeriņš šajā lietā apsūdzēts par to, ka 2006.gada sākumā viņš, solot kādam Guntim Gardam iekārtot pansionātā vecus cilvēkus, nelikumīgi no viņa saņēmis 2200 latus, lai nodotu tos kādai pašvaldības amatpersonai. Tieši uz Gardas iesnieguma pamata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Džeriņu aizturēja.

Džeriņš apgalvoja, ka pret viņu vērstajā apsūdzībā saskatāma virkne nepilnību. Viņš savu vainu neatzīst. Pēc jurista iepriekš teiktā, Garda esot izmantojis vecu cilvēku uzticēšanos, izkrāpjot viņiem dzīvokli un pretī solot par 1000 latiem iekārtot pansionātā. Savus solījumus Garda neesot izpildījis, bet dzīvokli jau pārdevis.

Pēc dzīvokļa pārdošanas vecie ļaudis nav atstājuši mitekli, bet jaunie saimnieki neesot varējuši uz to pārcelties, tādēļ sākuši tiesas procesus. Džeriņš tiesā pārstāvējis jaunos īpašniekus, tādēļ izprasījis visus nepieciešamos dokumentus un secinājis, ka notikusi krāpšana.

Jurists iepriekš apgalvoja, ka viņa rīcībā ir arī Gardas rakstīts dokuments, kurā apliecināts, ka Garda saņēmis 12 400 ASV dolāru (toreiz - aptuveni 7328 latus) un sola atbrīvot dzīvokli, bet iemītniekus - iekārtot pansionātā.

Džeriņš atzina, ka ar pretējās puses pārstāvjiem bija panākta vienošanās atsaukt prasību, ja vecie ļaudis tiks iekārtoti pansionātā. Tādēļ Džeriņš, iepazīstoties ar Rīgas domes sniegto atteikumu par iekārtošanu pansionātā, gatavojies jau iesniegt prasību Administratīvajā rajona tiesā, kurā, viņaprāt, būtu arī uzvarējis, taču pēc tam sekojusi jurista aizturēšana.

Tomēr Džeriņš nenoliedz, ka Garda viņam par juridisko palīdzību - normatīvo aktu izpētīšanu sociālās aprūpes jomā - samaksājis 1100 latus, par ko bijis arī sagatavots līgums.

Kā ziņots, KNAB darbinieki Džeriņu uz aizdomu pamata par kukuļa piesavināšanos aizturēja 2006.gada marta sākumā. Aptuveni tajā pašā laikā tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 321.panta 1.daļas par kukuļa piesavināšanos, ko persona saņēmusi, lai to nodotu valsts amatpersonai.

Džeriņš plašākai sabiedrībai kļuva pazīstams, kad aktīvi iesaistījās lietās, kas saistītas ar ceļu satiksmes noteikumiem un to interpretāciju.