Elektroenerģijas tirgus maiņas gadījumā "Latvenergo" anulēs noslēgtos līgumus

Ja tiks pieņemtas izmaiņas likumdošanā par elektroenerģijas tirgus atcelšanu līdz 2015.gada 1.janvārim, tad visi līdz šim nosūtītie piedāvājumi un arī noslēgtie līgumi tiks anulēti, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja AS "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.

Viņš norādīja, ka, balstoties uz valdības lēmumu atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām, "Latvenergo" pārtrauc klientu informēšanas pasākumus.

Tāpat Siksnis atzina, ka "Latvenergo" viedoklis, kā arī aktuālā un klientiem būtiskā informācija par uzņēmuma aktivitātēm pēc tirgus atcelšanas būs pieejama pēc tam, kad tiks veiktas izmaiņas patlaban spēkā esošajos likumos. "Tādā gadījumā saglabāsies arī līdz šim spēkā esošā norēķinu kārtība," piebilda Siksnis.

Saistībā ar elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām liberalizācijas termiņa pārcelšanu Ekonomikas ministrija gatavos grozījumus likumā, lai "Latvenergo" nevērstos Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā ar lūgumu palielināt elektroenerģijas tarifus. Siksnis norādīja, ka "Latvenergo" rīkosies atbilstoši sagaidāmajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā.

Vaicāts, kā elektroenerģijas tarifu ierobežojumi ietekmēs "Latvenergo" finansiālo darbību, Siksnis atzina, ka atbilstoši biržas "Nasdaq OMX Riga" saistošajiem normatīvajiem aktiem "Latvenergo" tiek noteiktas prasības un kārtība, kādā emitents sniedz informāciju par būtiskiem notikumiem, tostarp emitenta paziņojumus par tā darbības finansiālajiem rezultātiem (vai to prognozēm). Līdz ar to "Latvenergo" primāri informāciju sniedz biržai pēc tam, kad rezultāti ir apstiprināti komercsabiedrību valdē.

Jau ziņots, ka valdošā koalīcija vakar vienojās atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu līdz 2015.gada 1.janvārim. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) skaidroja, ka šāds "politisks lēmums" par tirgus atvēršanas atlikšanu pieņemts, jo kompensācijas mehānisms skars trūcīgos, maznodrošinātos un daudzbērnu ģimenes, bet vēl ir pensionāri, arī citas iedzīvotāju grupas, kas neatbilst maznodrošināto statusam.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais