Straujuma: Latvijas valdība neatbalsta Krievijas spēku ieviešanu Ukrainā

Ukraina ir vienota un Latvijas valdība neatbalsta Krievijas spēku ieviešanu Ukrainā, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Latvijas valdības pozīcija ir skaidra - Ukrainas integritāte nav apspriežams jautājums, pauda valdības vadītāja. "Ukraina ir vienota. Mēs neatbalstām Krievijas spēku ieviešanu Ukrainā," piebilda Straujuma.

Viņa arī sacīja, ka šodien notikusi slēgta valdības sēde, bet rīt sasaukta Nacionālās drošības padomes sēde. Šodien apspriesti dažādi priekšlikumi, kurus rīt varēs konkretizēt, norādīja valdības vadītāja.

Tikmēr nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš informēja par partijas valdes un frakcija priekšlikumiem iekšējās drošības stiprināšanai.

Nacionālās apvienības frakcija un valde šodien pieņēma lēmumu aicināt valdību un Saeimu "ierobežot prokremlisko kara propagandu Latvijas mediju telpā", apturēt uzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem, uzlabot zemessardzes aizsardzības spējas un kāpināt zemessardzes lomu iekšējās drošības stiprināšanā.

Tāpat partija aicina Latvijas valdību "spert visus iespējamos soļus", lai nodrošinātu NATO spēku pastāvīgu klātbūtni Latvijas teritorijā, nodrošināt maksimālu caurredzamību ārvalstu finansējumu plūsmai nevalstiskajām organizācijām, nepieciešamības gadījumos ieviešot arī ierobežojumus.

Koalīcijas partneri šodien nelēma par šiem priekšlikumiem, un par tiem varētu diskutēt nākamnedēļ.

Bērziņš arī vērsa uzmanību uz "Saskaņas centra" (SC) deputātu nostāju, atturoties Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas balsojumā par kopīgo paziņojumā, kurā stingri nosodīta Krievijas militārā agresija Ukrainā. Pēc Bērziņa domām, tas ir "apliecinājums šīs agresijas politikas lojalitātei un faktiski parāda to, ka līgums starp SC un Kremļa partiju joprojām ir spēkā, un SC padevīgi pilda šo līgumu".

LETA jau ziņoja, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.

Rietumvalstis nosodījušas Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā, kas, pēc analītiķu novērtējuma, var izraisīt nopietnāko starptautisko krīzi kopš Padomju Savienības sabrukuma.

Svarīgākais