Rinkēvičs aicina atsaukt Krievijas bruņotos spēkus no Ukrainas

© F64

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) šodien, tiekoties ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, aicinājis nekavējoties atsaukt Krievijas bruņotos spēkus no dažādiem objektiem Ukrainā un stingri ievērot starptautiskās saistības.

"Aicināju nekavējoties atvilkt visus karavīrus gan no dažādiem objektiem Krimā, gan kur nu vēl viņi varētu būt, un tomēr ievērot starptautiskās saistības un stingri pildīt 1994.gada Budapeštas vienošanos," pēc tikšanās ar vēstnieku aģentūrai LETA sacīja Rinkēvičs.

Kā informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centrā, ministrs arī uzsvēris, ka Krievijas Padomes 1.marta lēmums atļaut Krievijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām un Krievijas starptautiskajām saistībām, tai skaitā arī ar minēto 1994.gada Budapeštas memorandu. Ministrs stingri paudis Latvijas principiālo nostāju par nepieciešamību ievērot Ukrainas teritoriālo integritāti.

Ministrs arī aicinājis Krieviju ieņemt konstruktīvu pozīciju situācijas Ukrainā normalizēšanai un izteicis cerību, ka tās darbības būs vērstas uz Ukrainas teritoriālās vienotības saglabāšanu.

Situāciju Ukrainā Rinkēvičs šodien pārrunāja arī ar ASV vēstnieku Latvijā Marku Pekalu un Lielbritānijas pagaidu pilnvaroto lietvedi. Saskaņā ar 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai sakarā ar tās pievienošanos līgumam par kodolieroču neizplatīšanu, Krievija, ASV un Lielbritānija garantē Ukrainas neatkarību, integritāti un drošību.

Sarunās abu ASV un Lielbritānijas pārstāvjiem notikusi viedokļu un informācijas apmaiņa par turpmākajiem atbalsta soļiem situācijas Ukrainā stabilizēšanai. Gan ASV, gan Lielbritānija esot apliecinājušas gatavību situācijas noregulēšanai izmantot konsultāciju mehānismu, kuru paredz 1994.gada Budapeštas memorands.

LETA jau ziņoja, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.

Latvijā

“Migrācija ir jāpieņem kā notiekošs faktors,” tālrādē izteicās Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijas vadītāja Evija Taurene. Par šo atziņas “pērli” jau ir runāts pietiekami, tāpēc mani vairāk interesēja pati Inovācijas laboratorija. Ko tā “ēd”? Uz ko tiecas?

Svarīgākais