Rosina diskutēt par īpaši atbalstāmas teritorijas statusa piešķiršanu Latgalei

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdē Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs rosinājis diskusiju par īpaši atbalstāmas teritorijas statusa piešķiršanu Latgalei, informēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diāna Zirniņa.

Lai veicinātu ekonomisko aktivitāti reģionā, Rēzeknes mērs norādījis uz nepieciešamību sniegt Latgales uzņēmējiem atbalstu nodokļu atlaižu veidā.

"Vērtējot ekonomiskos rādītājus, jāsecina, ka gandrīz visu Latgales pašvaldību teritorijas faktiski ir uzskatāmas par īpaši atbalstāmām. Latgalē ir Latvijā augstākais bezdarba līmenis, bet valsts politikas rezultātā vietējiem uzņēmējiem palielinās nodokļu slogs. Salīdzinājumā ar citiem Latvijas reģioniem Latgalē situācija vienmēr bijusi sarežģīta. Taču tagad, līdz ar ekonomisko lejupslīdi pasaulē un Latvijā, problēmas ir vēl vairāk saasinājušās. Līdz ar to ir jārunā par iespējām īpaši atbalstāmo teritoriju grupai paredzēt netiešo atbalstu nodokļu atlaižu veidā uzņēmējiem, kuri darbojas Latgales plānošanas reģiona pašvaldībās. Šis atbalsts jāsniedz arī tiem uzņēmējiem, kuri strādā pašvaldībās, kas uzskatāmas par reģionālās nozīmes centriem un kurās ilgstoši saglabājas negatīvi ekonomiskie rādītāji, kas ir vairakkārt zemāki par vidējiem rādītājiem Latvijā," teicis Bartaševičs.

Rēzeknes mērs uzskata, ka viens no veidiem, kā uzlabot ekonomisko situāciju Latgalē, ir ļaut attīstīties Latgales uzņēmējiem, kas pēc būtības ir reģiona attīstības dzinējspēks. Savukārt nodokļu atvieglojumi būtu labs stimuls Latgales uzņēmējiem.

Svarīgākais