VM nākamgad prasa papildu finansējumu 71 miljona eiro apmērā

© F64

Veselības ministrija (VM) iesniegusi valdībā pieprasījumu papildu finansējumam veselības aprūpei nākamajā gadā 71 miljona eiro apmērā, žurnālistiem pastāstīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Circene sacīja, ka galvenā prioritāte ir samazināt nevienlīdzību pakalpojumu pieejamībā, jo Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm ir vislielākais pacientu līdzmaksājumu apmērs.

Finansējums VM nepieciešams, lai nākamgad samazinātu pacientu iemaksas stacionārā no 13,5 eiro uz 7,11 eiro, sacīja Circene. Tāpat līdzekļi vajadzīgi, lai palielinātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību pensijas vecuma iedzīvotājiem, proti, no budžeta līdzekļiem varētu kompensēt pacienta iemaksu pie ģimenes ārstiem un pensionāriem nebūtu jāmaksā.

Tāpat līdzekļi nepieciešami, lai "atgrieztos pirmskrīzes situācijā" un palielinātu finansējumu kompensējamiem medikamentiem. Circene uzsvēra, ka arī mediķu algām jābūt pirmskrīzes līmenī.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais