Latvija samazinās savu militāro kontingentu Afganistānā

Saskaņā ar plānoto uzdevumu maiņu Latvija līdz šī gada beigām samazinās savu militāro kontingentu Afganistānā, informē aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa padomnieks Andis Jēkabsons.

Šobrīd Afganistānā dien apmēram 130 Latvijas bruņoto spēku karavīri.

Sākot ar 2015.gadu, Latvija gatava piedalīties jaunajā Afganistānas spēku apmācības misijā, ja izdosies noslēgt vienošanos ar Afganistānu par bruņoto spēku statusu šajā valstī, uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Ministrs atzīst, ka pašreizējā situācija ir ļoti neskaidra un tuvojas brīdis, kad spēku sagatavošana jaunajai misijai būs apdraudēta, jo bez jaunas vienošanās ar Afganistānu nav skaidrs, kurai spēku struktūrai un kādai misijai ir jāgatavo nākamais kontingents.

Vienlaikus Vējonis norāda, ka pilnīga aiziešana no Afganistānas nav neviena interesēs. Afganistānas bruņotajiem spēkiem ir vajadzīgs starptautiskais atbalsts, lai tie varētu nodrošināt stabilitāti valstī un nezaudētu uzlabojumus drošībā, kas Afganistānā panākti pēdējo gadu laikā.

Jau ziņots, ka, lai sniegtu atbalstu Afganistānas pārejas valdībai, veicinot drošību un stabilitāti valstī, 2002.gada februārī ANO mandāta gaitā Afganistānas teritorijā tika izvērsti Starptautiskie drošības atbalsta spēki. 2003.gada februāra beigās uz Afganistānu devās Nacionālo bruņoto spēku mediķu vienība 8 karavīru sastāvā. No 2003.gada augusta starptautiskās operācijas vadību ir pārņēmusi NATO.

Afganistānā līdz šim gājuši bojā četri Latvijas karavīri.

NATO plāno noslēgt tās vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) operāciju 2014.gadā, un lielākā daļa NATO un partnervalstu bruņoto spēku tad atstās Afganistānu. Savukārt no 2015.gada Afganistānā plānots sākt jaunu operāciju, lai apmācītu, sniegtu padomus un palīdzētu afgāņu spēkiem. Tā neveiktu kaujas operācijas.

Situācija Afganistānā, ISAF misijas slēgšana šī gada beigās un gatavošanās jaunajai Afganistānas spēku apmācības misijai "Resolute Support" tika šonedēļ apspriesta arī NATO aizsardzības ministru sanāksmē. Ministri pauda satraukumu, ka, neskatoties uz Afganistānas parlamenta pieņemto lēmumu, joprojām nav izdevies panākt vienošanos par bruņoto spēku statusu Afganistānā pēc ISAF misijas noslēgšanas. Ministri vienojās, ka, ņemot vērā lielo neskaidrību par līguma noslēgšanu, kā arī laika trūkumu jaunās operācijas nodrošināšanai, nepieciešams uzsākt plānošanu visiem iespējamiem attīstības scenārijiem, pieļaujot arī ISAF spēku aiziešanu no Afganistānas šī gada beigās.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais