VUGD sākuši monitorēt situāciju upēs, pagaidām plūdu draudu nav

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir sācis pastiprināti monitorēt situāciju Latvijas upēs, taču pagaidām nekas neliecina, ka gaidāmi plūdi, ziņo VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Vietām Latvijas ūdenstilpnes klāj ledus kārta. Operatīvā informācija, kuru dienestam sniedz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC), liecina, ka pārsvarā ūdens tilpnēs ūdens līmenis krītas. Būtiska ūdens līmeņa celšanās pagaidām nav novērojama nevienā reģionā, norādīja Vetere.

VUGD prognozē, ka pērnā gada situācija, kad atsevišķus Latvijas reģionus skāra pamatīgi plūdi, nebūs. Vienlaicīgi Vetere norādīja, ka pastāv iespēja, ka tomēr dažviet Latvijā varētu būt pali. Kā vienu no iespējām VUGD pieļauj, ka mazās upes varētu "iziet no krastiem", taču pagaidām par to vēl ir pāragri spriest.

"Teorētiski, vadoties pēc šī brīža situācijas, lieliem un postošiem plūdiem nevajadzētu būt, taču daba vienmēr var sagādāt negaidītus pārsteigumus," sacīja Vetere.

VUGD ikdienišķi no LVĢMC saņem informāciju, kur norādīts gan ūdens līmenis, gan līmeņa izmaiņas diennakts laikā, kā arī caurplūdums un upes stāvoklis.

VUGD atgādina, ka, iedzīvotājiem novērojot ūdens līmeņa celšanos, vispirms par to jāinformē pašvaldība. Savukārt gadījumos, kad ūdens līmenis ir palielinājies, radot bīstamu situāciju, VUGD aicina ziņot, zvanot uz operatīvo dienestu tālruni - 112.