Tiesībsargs norāda uz problēmām saistībā ar valsts sociālās aprūpes centriem

Tiesībsargs Juris Jansons, tiekoties ar labklājības ministru Uldi Auguli, norādījis uz problēmām saistībā ar valsts sociālās aprūpes centriem (VSAC), tostarp personas tiesībām atgriezties dzīvei sabiedrībā pēc pakalpojuma pārtraukšanas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem atgriešanās dzīvē sabiedrībā pēc ilgstošas atrašanās VSAC ir apgrūtināta galvenokārt divu iemeslu dēļ - tie vāji sagatavo klientus patstāvīgai dzīvei sabiedrībā, bet pašvaldības no VSAC nesaņem informāciju par klientam nepieciešamajiem turpmākajiem sociālā atbalsta pakalpojumiem.

Tāpat pārrunāts jautājums par aprūpes centriem pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Tiesībsarga ieskatā, VSAC trūkst mērķtiecīgu nodarbību un pilnvērtīga rehabilitācijas procesa, tādēļ klienti daudzos gadījumos saņem lielas zāļu devas un tiek izolēti. Savukārt VSAC darbinieki nereti uzskatot, ka institūcijās sniegtās sociālās rehabilitācijas mērķis nav klientu sagatavošana dzīvei sabiedrībā, bet gan vienīgi sociālā aprūpe, kas nav vērsta uz aprūpes centru klientu atgriešanu sabiedrībā.

Tika apspriests "Veselības aprūpes finansēšanas likums". Tiesībsargs norādījis, ka personas ar nelieliem un neregulāriem ienākumiem nesaņems valsts finansēto veselības aprūpi, tādēļ valsts ar šādu politiku piespiež šos cilvēkus reģistrēties par bezdarbniekiem un dzīvot no pabalstiem. Līdz ar to pieaugs bezdarbnieku skaits. Tāpat ilgtermiņā pieaugs ielaisto slimību ar tam sekojošu invaliditāti skaits, kas nodokļu maksātājiem izmaksā daudz dārgāk.

Svarīgākais