Iekšlietu ministrija nekavējoties samaksās par celtņu izmantošanu Zolitūdes traģēdijā

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šodien, tiekoties ar Rīgas domes pārstāvjiem, secinājis, ka par uzņēmuma "Arsava" celtņu pakalpojumiem Zolitūdes traģēdijā maksās no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, informē VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma, ministrijai neliekas pieņemama radusies situācija, ka pēc trīs mēnešiem RD ir sapratusi, ka tai nav tiesiska pamata apmaksāt rēķinus par celtņu pakalpojumiem. Tāpēc uzņēmēja "Arsava" izdevumus Iekšlietu ministrija (IeM) nekavējoties apmaksās no sava budžeta. Savukārt pēc tam IeM vērsīsies valdībā ar papildu budžeta pieprasījumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

RD nenoliedz, ka Zolitūdes traģēdija laikā bija solījuši, ka minētos pakalpojumus segs no saviem līdzekļiem, taču vēlāk secinājuši, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem viņiem tas nav jādara, pastāstīja Vetere.

VUGD izsūtījis vēstuli visiem uzņēmējiem, kuri darbojās Zolitūdes traģēdijas glābšanas darbos un seku likvidēšanā, lai apkopotu visus izdevumus. Tas darīts tāpēc, lai novērstu tādu gadījumus, kad uzņēmējs nav saņēmis samaksu no RD par sniegtajiem pakalpojumiem.

LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka ne Rīgas dome, ne VUGD un Iekšlietu ministrija (IeM) joprojām nav samaksājusi Zolitūdes traģēdijas glābšanas darbos iesaistīto ceļamkrānu īpašniecei, firmai "Arsava".

"Arsavas" valdes loceklis Artūrs Maslovs skaidroja raidījumam, ka traģēdijas vietā trīs diennaktis strādāja trīs celtņi un 14 darbinieki. Sākumā rēķins par darbiem iesniegts Rīgas domei, bet tā norādījusi, ka rēķins jāapmaksā VUGD. Ugunsdzēsēji savukārt skaidrojuši, ka dienesta rīcībā nav tādu līdzekļu. Uzņēmuma tāme par trīs diennakšu darbu ir 63 000 latu jeb 89 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Iekšlietu ministrs iepriekš aģentūrai LETA stāstīja, ka Rīgas pašvaldība traģēdijas brīdī mutiski bija vienojusies, ka segs celtņu piesaistīšanas izmaksas, taču vēlāk, izpētot normatīvos aktus, no šāda nodoma atteikusies.

Kozlovskis nenoliedza, ka piesaistītie uzņēmuma "Arsava" celtņi savu darbu paveica. Tāpat ministrs norādīja, ka tiks darīts viss iespējamais, lai situāciju atrisinātu - uzņēmums saņemtu samaksu par darbu un lieta nenonāktu tiesā.

Jau ziņots, ka gadījumā, ja RD savu nostāju nemainīs, iekšlietu ministrs uzrunās ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), Finanšu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, lai jautājumu virzītu valdībā.

Svarīgākais