Nezin, kā kompensēt elektroenerģijas cenu maznodrošinātajiem īres dzīvokļu īrniekiem

Lai gan valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) un labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) sola visiem maznodrošinātajiem kompensēt elektroenerģijas cenas kāpumu, joprojām nav skaidrs, kā šīs kompensācijas sasniegs mazturīgos, kuri dzīvo īres dzīvokļos un nevar saņemt automātisku atlaidi elektrības rēķinos.

Šodien pēc valdības sēdes Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) solīja, ka arī īres dzīvokļos dzīvojošie saņems elektrības cenu kāpuma kompensāciju pēc 1.aprīļa.

Straujuma pavēstīja, ka Latvijas pašvaldību savienībai (LPS) ir skaidrs mehānisms, kā sniegt atbalstu šādām ģimenēm jau no krīzes laikiem.

Arī labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) atsaucās uz LPS, norādot, ka savulaik šī problēma pastāvēja, taču pašvaldības sadarbībā ar "Latvenergo" šo problēmu esot atrisinājušas un visi maznodrošinātie saņems kompensācijas. Ministrs nevarēja paskaidrot, kāds būs mehānisms, kā maznodrošinātie, kuriem nav līguma ar elektrības tirgotāju, saņems kompensāciju. Viņš atkārtoti uzsvēra: "LPS mums apgalvoja - šīs problēmas nav!"

Kā aģentūra LETA noskaidroja LPS, skaidrs esot mehānisms, kā piešķirt maznodrošinātajiem "Latvenergo" dāvanu kartes. Šis mehānisms tika izstrādāts sadarbībā ar "Latvenergo", taču pašlaik valdības piedāvātā shēma esot pavisam cita.

Kā atzina LPS pārstāve Andra Miklucāne, LPS nav zināms par veidu, kā palīdzēt šādiem maznodrošinātajiem, ja ministrijas par šo mehānismu nav vienojušās.

Nav arī īsti skaidrs, cik ir skarto personu. Pirms valdības sēdes ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) informēja, ka problēmas saņemt kompensācijas pēc Labklājības ministrijas piedāvātā mehānisma varētu būt vairākiem tūkstošiem maznodrošināto. Savukārt Augulis neatbildēja uz jautājumu, cik šādu ģimeņu ir. Viņš teica, ka to var noskaidrot, un atkārtoti norādīja, ka visi maznodrošinātie kompensāciju saņems.

Kā šodien preses konferencē informēja Straujuma, pašlaik aptuveni 1% maznodrošināto varētu būt tādi, kuri dzīvo īrētos mājokļos. Pēc valdības sēdē iesniegtās informācijas, 2012.gada decembrī bija 110 000 personas, kurām spēkā ir maznodrošinātās personas statuss, līdz ar to bez līguma ar elektroenerģijas tirgotāju pašlaik varētu būt aptuveni 1000 maznodrošināto.

Jau ziņots, ka valdība šodien otro reizi pēc kārtas atlika gala lēmuma pieņemšanu par elektroenerģijas tarifa kāpuma kompensēšanu trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem.

Valdība bija vienisprātis, ka elektrības cenu kāpumu vislabāk būtu kompensēt, nevis līdzfinansējot dzīvokļa pabalstu, bet piemērojot automātisku atlaidi elektrības rēķinos, tomēr tā nespēja vienoties par šīs kompensācijas administrēšanas modeli, proti, kurš apkopos datus par trūcīgajiem un maznodrošinātajiem un nodos tos elektroenerģijas tirgotājiem.

Labklājības ministrija (LM) piedāvāja noslēgt tiešus līgumus starp pašvaldību un operatoru, tādējādi neiesaistot ne LM, ne Ekonomikas ministriju (EM). Šādā gadījumā pašvaldības informāciju par cilvēkiem, kuriem piemērojama atlaide, nodotu elektroenerģijas tirgotājiem tiešā elektroniskā veidā.

Tomēr ekonomikas ministrs Dombrovskis nepiekrita šādam risinājumam, norādot, ka tas būs liels slogs elektroenerģijas tirgotājiem, jo jāslēdz līgumi ar 119 pašvaldībām. Viņš prognozēja, ka daļa tirgotāju vienkārši atteiksies to darīt un aicināja LM uzņemties kompensācijas administrēšanu. Tādējādi tirgotājiem būtu jānoslēdz viens līgums - ar LM.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme sacīja, ka tādā gadījumā LM būtu vajadzīgi četri līdz pieci mēneši, jo ministrijai neesot "kanāla" kurā uzturēt informāciju par trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem, kā arī nav tiesību rīkoties ar šo iedzīvotāju personas datiem - tādas tiesības esot pašvaldībām.

Līdzīga diskusija turpinājās visu jautājuma izskatīšanas laiku. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) arī uz neilgu laiku pārtrauca jautājuma izskatīšanu, aicinot ministriju ierēdņus aprunāties un vienoties, kurš uzņemsies datu apkopošanu, tomēr tas ierēdņiem neizdevās.

Visbeidzot valdība deva LM un EM vēl nedēļu laika, lai panāktu kompromisu.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais