Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri atbalsta Moldovas eirointegrācijai

Vizītes laikā Moldovā, tiekoties ar Moldovas amatpersonām, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs izteica stingru atbalstu Moldovas eirointegrācijas centieniem.

Abi Baltijas valstu ministri pirmdien un otrdien kopīgā darba vizītē uzturējās Kišiņevā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Ministri tikās ar Moldovas prezidentu Nikolaji Timofti, Parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Lilianu Palihoviču, premjerministru Juriji Ļanki, kā arī premjerministra vietnieci un ārlietu ministri Natāliju Germani.

"Moldova ir viena no tām Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības iniciatīvas dalībvalstīm, kas visaktīvāk un visveiksmīgāk iet eirointegrācijas ceļu, un ES to redz un novērtē," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

"Latvijas un Lietuvas ārlietu ministru kopējā vizīte ir šajā ziņā simboliska, jo gan Lietuvas ES prezidentūras laikā 2013.gada otrajā pusē Austrumu partnerība bija viena no prioritātēm un tā būs arī Latvijas prioritāte mūsu ES prezidentūrā 2015.gada pirmajā pusē. Austrumu partnerības valstu samits Rīgā kļūs par nozīmīgu notikumu un atskaites punktu šīs iniciatīvas īstenošanā," akcentēja Rinkēvičs.

Rinkēvičs atzina, ka, īstenojot Austrumu partnerības programmas, tās vairāk jāpiemēro katras dalībvalsts individuālajiem apstākļiem un sasniegtajam progresam. "Tādējādi valstis, kas, kā Moldova, uzrāda labu progresu eirointegrācijas procesā, spētu tuvināties ES ātrākā tempā."

"Notikumi Ukrainā skaidri parāda, kāds spēks un pievilcība piemīt Eiropas piedāvātajam pārmaiņu ceļam," konstatēja Rinkēvičs.

Rinkēvičs un Linkevičs izteica cerību, ka šogad izdosies noslēgt ES un Moldovas Asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, kas būs nozīmīgs solis Moldovas un ES tuvināšanās procesā. Tāpat svarīga ir vīzu režīma atvieglojumu līguma noslēgšana starp ES un Moldovu. Vienlaikus Latvijas un Lietuvas diplomātisko dienestu vadītāji mudināja Moldovu aktīvi turpināt nepieciešamās pārmaiņas, tostarp tiesu sistēmas sakārtošanas, korupcijas apkarošanas un valsts pārvaldes reformas jomā.

Būtiski ir veikt sabiedrības informēšanas darbu, lai pārliecinātu iedzīvotājus par reālajiem ieguvumiem, tuvinoties ES. Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri solīja arī turpmāk atbalstīt Moldovas virzību pa eirointegrācijas ceļu un turpināt praktisku atbalstu reformu īstenošanā.

Moldovas amatpersonas izteica sirsnīgu pateicību Latvijai un Lietuvai par nelokāmo atbalstu un palīdzību Moldovai. "Mēs redzam savu nākotni ES valstu saimē. Baltijas valstis mums kalpo par piemēru tam, kādu progresu iespējams panākt valsts attīstībā. Mēs varam no jums ļoti daudz mācīties," atzīmēja Moldovas parlamenta deputāti.

Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri Moldovā pārrunāja arī atsevišķus divpusējās sadarbības jautājumus, praktiskā atbalsta Moldovai iespējas, Moldovas iekšpolitiskās attīstības tendences, kā arī notikumus Ukrainā.

Pirmdien Rinkēvičs un Linkevičs sniedza interviju Moldovas televīzijas kanālam "Publika TV".

Svarīgākais