Rīgas pašvaldības mežos nedrīkst cirst svētku eglītes

Rīgas pašvaldībai piederošajos mežos nedrīkst cirst svētku eglītes, aģentūru LETA informēja pašvaldības SIA "Rīgas meži" sabiedrisko attiecību speciāliste Elga Zēģele.

"Rīgas meži" lūdz iedzīvotājus pašvaldībai piederošajos mežos, kuri atrodas 50 kilometru rādiusā ap Rīgu, necirst eglītes, kā arī adventes vainagu pīšanai nelauzt priežu vai egļu zarus.

Rīgas pilsētai piederošajos mežos aug salīdzinoši nedaudz egļu, bet lielākais iedzīvotāju skaits koncentrējas tieši galvaspilsētā. Tādēļ, ja katrs nocirtīs mežā eglīti, tiks nodarīts nopietns postījums mežam, norādīja Zēģele.

"Rīgas mežu" inspektori un mežsargi decembrī pastiprināti kontrolē, lai netiktu skartas egļu jaunaudzes. Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka sods par eglītes nociršanu un zaru laušanu privātpersonām ir no 50 līdz 500 latiem, bet juridiskām personām - līdz 1000 latiem.

Zēģele informēja, ka jau notikuši vairāki eglīšu ciršanas gadījumi.

Vienu Ziemassvētku eglīti ģimene drīkst nocirst tikai AS "Latvijas Valsts meži" apsaimniekotajos mežos, to saskaņojot ar konkrēto mežniecību. Pārējie mežu īpašnieki (privātie un pašvaldības) eglīšu ciršanu nav atļāvuši.

Cērtot eglīti valsts mežā, jāievēro, ka eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem, kas parasti atbilst divus līdz trīs metrus garai eglei. Tāpat eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs.

Valsts meži atrodas visā Latvijas teritorijā starp daudziem privātajiem, pašvaldību un citu īpašnieku mežiem, tāpēc, lai nerastos konflikti, "Latvijas Valsts meži" aicina pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas pārliecināties, kam pieder mežs, apjautājoties par to mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta mežniecībās.

Svarīgākais