Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā

Eirovīzijas fināla 1.kārtā interneta balsojums nav ieskaitīts; uzvarētājus noteikuši telefonbalsotāj

© F64

Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā superfinālā 22.februārī uzvarētāja likteni ižšķīruši telefonbalsotāji, savukārt interneta balsojums fināla 1.kārtā nav ieskaitīts kopējos rezultātos, aģentūru LETA informēja Eirovīzijas organizatoru pārstāve Ilze Ārniece.

Kaut arī pasākuma gaitā tika īpaši uzsvērts, ka pirmo reizi skatītāji par dziesmām varēs balsot ne tikai zvanot vai sūtot īsziņas no telefona, bet arī internetā "www.eirovizija.lv", drīz pēc balsojuma sākšanās lapa "uzkārās". Paziņojums tajā vēstīja: "Atvainojiet, lapa īslaicīgi nav pieejama. Mēģiniet pēc brīža atkal."

Ārniece skaidro, ka lielā balsot gribētāju skaita un serveru pārslodzes dēļ interneta balsojums par finālistiem netika ieskaitīts kopējos rezultātos, tomēr, apskatot saņemto balsu sadalījumu, var droši apgalvot, ka skatītāju vērtējumu par dziesmu secību tas nebūtu mainījis par labu nevienam no finālistiem.

Pēc Ārnieces teiktā, superfinālā balsot gribētāju skaits bijis mazāks, un šīs balsis ņemtas vērā uzvarētāja noteikšanā.

Viņa atklāj, ka žūrija finālistus sarindoja, pirmo vietu atvēlot Ralfam Eilandam un Valteram Pūcem ar "Revelation", otro Donam ar "Pēdējo vēstuli", bet grupai "Aarzemnieki” ar dziesmu "Cake To Bake" piešķirot ceturto vietu.

Telefonbalsojumā saņemtas 14745 balsis, Par Donu nobalsots 2426 reizes, bet par "Aarzemniekiem" - 2398 reizes.

Kā norāda Ārniece, arī superfinālā žūrijas un skatītāju viedoklis par uzvarētāju dalījies. Žūrija sarindoja superfinālistus šādā secībā:

1."Pēdējā vēstule”, Dons,

2."Cake To Bake”, grupa "Aarzemnieki’’,

3."Stay”, Samanta Tīna.

Skatītāju balsojumu superfinālā veidoja interneta un telefona balsojums. Internetā par superfinālistiem saņemtas 3877 balsis:

1."Pēdējā vēstule”, Dons, 1551 balss,

2."Cake To Bake”, grupa „Aarzemnieki’’, 1529 balsis,

3."Stay”, Samanta Tīna, 797 balsis.

Ārniece skaidro, ka tieši skatītāju telefonbalsojums izšķīra uzvarētāja likteni. Kopā saņemtas 9758 balsis:

1."Cake To Bake”, grupa „Aarzemnieki’’, 3949 balsis,

2."Pēdējā vēstule”, Dons, 3830 balsis,

3."Stay”, Samanta Tīna, 1979 balsis.

Saskaņā ar nolikumu gan fināla, gan superfināla balsojumu veido 50% žūrijas viedoklis, bet otrus 50% - skatītāji. Ja žūrijas un skatītāju balsojumu apkopojumā neizšķirts rezultāts, priekšroka dodama skatītāju balsojumam.

Katrs žūrijas pārstāvis sarindo fināla dziesmas secībā no populārākās līdz nepopulārākajai. Visaugstāk novērtētā dziesma saņem 1.vietu, viszemāk – 12.vietu. Tāpat žūrijas balsis tiek skaitītas superfinālā – visaugstāk novērtētā dziesma saņem 1.vietu, vismazāk – 3.vietu.

Skatītāju lēmumu veido telefonbalsojums (ne vairāk kā 2 īsziņas un 10 telefona zvani no viena numura) un no šī gada arī balsojums internetā. Dziesmas tiek sarindotas secībā no populārākās līdz nepopulārākajai. Visvairāk balsu ieguvusī dziesma saņem 1.vietu, vismazāk – 12.vietu. Ja balsojuma rezultāts ir neizšķirts, tad priekšroka tiek dota telefonbalsojumam.

Jau ziņots, ka Ventspilī Eirovīzijas nacionālās atlases "Dziesma 2014" finālā negaidīti uzvarēja grupa "Aarzemnieki" ar dziesmu "Cake to bake", kas 6.maijā Kopenhāgenā pārstāvēs Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā.

Eirovīzijas dziesmu konkursa starptautiskais fināls šogad notiks Kopenhāgenā, Dānijā. Starptautiskā konkursa pusfināli paredzēti 6.maijā un 8.maijā, bet fināls - 10.maijā. Eiropas populārākajā televīzijas šovā, kas šogad notiek jau 59.reizi, piedalīsies 37 valstis.