Pārsūdzēs krimināllietu, kurā divas sievietes zaudējušas roku no veļas žāvētāja-gludinātāja

© F64

Krimināllietu par divu sieviešu traumēšanu ar veļas žāvētāju-gludinātāju kādā Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādē 2007.gada oktobra beigās apelācijas kārtībā Latgales apgabaltiesa skatīs 6.maijā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

2013.gada oktobrī Daugavpils tiesa attaisnoja minētajā lietā apsūdzēto 1962.gadā dzimušo Ludmilu. Apsūdzētā pirmsskolas izglītības iestādē bijusi atbildīga par drošības tehnikas noteikumu ievērošanu.

Gan prokurors, gan cietusī puse šo spriedumu sešus gadus ilgušajā krimināllietā pārsūdzēja.

Daugavpils prokuratūras prokurore Liāna Millere aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka spriedumu minētajā lietā pārsūdzējusi, jo tam nepiekrīt. Prokurore apsūdzētajai bija lūgusi piemērot naudas sodu trīs minimālo mēnešalgu apmērā.

Jau informēts, ka sākotnējā apsūdzība Ludmilai tika uzrādīta pēc Krimināllikuma 146.panta 2.daļas - par darba drošības noteikumu pārkāpumu, ja tas izraisījis smagus miesas bojājumus vairākiem cilvēkiem. Pēc tam tā tika grozīta uz Krimināllikuma 146.panta 1.daļu - par darba drošības noteikumu pārkāpumu, ja tas izraisījis smagus miesas bojājumus.

Apsūdzība grozīta, jo bērnudārza atbildīgā amatpersona nav vainojama tajā, ka veļas žāvēšanas telpā tobrīd atradusies un cietusi nepiederoša persona.

Jau ziņots, ka 2007.gada 30.oktobrī Daugavpilī kādā pirmsskolas izglītības iestādē, darbojoties ar automātisko veļas žāvētāju-gludinātāju, traumas guva un pa vienai rokai zaudēja divas 1983. un 1953.gadā dzimušas sievietes.

Izmeklējot negadījumu, Latgales reģionālās Valsts darba inspekcijas darbinieki konstatēja, ka veļas žāvētājam-gludinātājam bijis noņemts drošības rāmis. Tieši šis apstāklis arī kļuvis par galveno iemeslu, kādēļ kļuvusi iespējama traģēdija.

Kā vēl vienu pārkāpumu Darba inspekcijas darbinieki savā pārskatā min neveikto risku izvērtēšanu darbavietā. Ja šie riski būtu izvērtēti, drošības rāmis, iespējams, būtu uzstādīts. Nepilnības konstatētas arī veļas žāvētāja-gludinātāja drošības instrukcijā, kur nekas nav bijis rakstīts par to, kā rīkoties, ja noticis negadījums.

Svarīgākais