Visbīstamākie pārkāpumi uztura bagātinātāju izplatībā pērn ir nereģistrētu produktu tirgošana

© Jānis Saliņš, f64

Pērn visbīstamākie konstatētie pārkāpumi uztura bagātinātāju izplatībā ir Pārtikas un veselības dienestā (PVD) nereģistrētu uztura bagātinātāju izplatīšana patērētājiem, kas var radīt riskus sabiedrības veselībai, secināts Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktajās pārbaudēs.

Lielākoties komersanti uztura bagātinātājiem mēdz piedēvēt ārstnieciskas īpašības, kuras neatbilst patiesībai, kā arī atklāts, ka veselību veicinošas norādes uz produkta nav apstiprinātas un ir maldinošas arī reklāmās, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Pērn veiktajās uzraudzības projekta pārbaudēs, kurās tika izvērtēti 24 uztura bagātinātāju izplatītāji, PTAC arī konstatēja, ka patērētājiem netiek sniegta skaidra informācija par to, ka piedāvātais produkts ir uztura bagātinātājs, bet tiek reklamēts un saukts par preparātu vai zālēm.

Pārbaudes tika īstenotas gan tiešsaistes vidē, piemēram, internetā, gan ārpus tās. Pārkāpumi netika konstatēti tikai trīs gadījumos. Lielākajā daļā gadījumu komersanti veikuši labprātīgus pasākumus pārkāpumu novēršanai, biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja Gertmane.

PTAC komersantu vārdus neatklāj.

Visi "grēkāži" pēc PTAC aicinājuma pārkāpumus ir novērsuši vai apņēmušies tuvākajā laikā tos novērst. "Ja kāds no komersantiem nebūs novērsis neatbilstības, tiks pieņemts lēmums par administratīvo pārkāpumu un šo komersantu nosaukumi tiks paziņoti publiski," biznesa portālam "Nozare.lv" teica PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Ilze Žunde.

Jau iepriekš ziņots, ka internetā vēl aizvien var iegādāties nereģistrētu uztura bagātinātāju "OxyElite Pro", kas var izraisīt akūtu hepatītu un aknu mazspēju.

PTAC aicina patērētājus, iegādājoties uztura bagātinātājus, pārbaudīt, vai tie ir reģistrēti PVD, jo nereģistrētu uztura bagātinātāju lietošana var radīt riskus cilvēka veselībai, skaidroja Gertmane.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.